Hitélet

2022.12.03. 10:28

Minden korosztályt megszólítanak az adventi programok

A hagyományokhoz híven idén is minden korosztályt megszólító adventi programsorozattal várja az érdeklődőket a Pécsi Egyházmegye. Vasárnapok kivételével minden reggel roráté szentmisét celebrálnak a székesegyházban, a hétvégéken többek közt hangversenyek, koncertek, kiállítások várják az érdeklődőket.

Fotó: Laufer László

Az idei adventi időszakban is különleges programokkal vár minden érdeklődőt a Pécsi Egyházmegye, hogy lelkünkben is méltó módon várakozzunk és készüljünk a Megváltó Jézus születésének ünnepére. 
Az adventi vasárnapok előestéjén, szombatonként 17 órakor a Széchenyi téren a történelmi egyházak képviselői gyertyát gyújtanak a város adventi koszorúján. A hagyományokhoz híven az adventi időszakban vasárnapok kivételével – minden nap hajnali, ún. roráté szentmisét tartanak 6 órai kezdettel a pécsi székesegyházban, ezeket több alkalommal Felföldi László megyés püspök celebrálja. A rorátékat a Pécsi Egyházmegye internetes csatornáján élőben közvetítik, a szentbeszédek főbb üzenetét pedig Adventi gondolatok címmel naponta közzéteszik a Pécsi Egyházmegye honlapján és internetes közösségi oldalán. 
Hétvégenként pénteken, szombaton és vasárnap rendezik meg a korábbi években is rendkívüli érdeklődésre számot tartó adventi hangversenysorozat egyes koncertjeit, amelyek látogatása – a Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint – díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Ezeknek a programoknak a Rácvárosi és a Kertvárosi templom, valamint a Székesegyház adnak otthont. 
 

 

A Püspöki Kincstárban – amelynek rendezvényei regisztrációhoz kötöttek – december 3-án 16 órai kezdettel múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a Mikulás házába látogathatnak el az óvodások. December 10-én ugyanitt adventi ostyasütésre várják a családokat. December 17-én Szimatolj, fülelj, tapints! című foglalkozáson a karácsony titkával rendhagyó módon ismerkedhetnek meg a résztvevők. 
A Magtár Látogatóközpont december 3-án adventi kerámia festödével várja a gyerekeket és felnőtteket. December 18-án délután pedig a Magtárból indulva „Szállást keres a Szent Család” zenés, énekes ájtatosságra kerül sor a belvárosban. 
 

Idegenvezetők is várják az érdeklődőket

Templomi vezetések is várják az érdeklődőket az adventi időszakban: december 10-én 15 órakor a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom (Dzsámi), 17-én pedig a székesegyház ismerhető meg az idegenvezetés keretében. Utóbbit, mint liturgikus teret Kovács József püspöki titkár mutatja be. December 11-én 15 és 16 órai kezdettel pedig az Élő kövek című interaktív idegenvezetési alkalmakon fiatal önkéntesek mutatják be a kereszténység üzenetét a székesegyház művészeti alkotásain keresztül, a kötetlen beszélgetések során pedig a látogatók kérdéseire is válaszolnak. A Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban december 3-án és 10-én 10 órai kezdettel adventi könyvtárnyitogató címmel történeti bemutatóval egybekötött idegenvezetést tartanak – a programra regisztrálni a [email protected] címen lehet. 
Ugyanezeken a napokon 15 órától a Pécsi Székeskáptalani Levéltár és az állandó levéltári kiállítás tekinthető meg idegenvezetéssel. Regisztráció: https://archivum.pecsiegyhazmegye.hu/intezmeny/leveltar-latogatas
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában