Három ajándékot hoztak a bölcsek

2022.12.04. 12:22

Praktikusság helyett szimbolikus jelentést hordoznak

Az újszülött kis Jézust Máté evangélista szövege alapján napkeleti bölcsek látogatják meg, követve a betlehemi csillagot. Az eredeti szöveg nem említ három bölcset, hanem az ajándékok száma három, ebből következtetett a hagyomány a három látogatóra, akik a későbbi idők során, egyéb bibliai szövegek fényében váltak három királyokká a hagyományban.

Az ajándékok nem éppen gyakorlatias holmik, amelyekre egy újszülöttnek és édesanyjának szüksége lehet. Ezek inkább szimbolikus jelentést hordoznak. Az arany és mirha a messiás (a megváltó) királyi, a tömjén pedig szent, papi, illetve isteni voltára utal, hiszen ezt istenségeknek volt szokás felajánlani, már az ókorban is istentiszteletek része volt. A harmadik ajándék, a mirha szintén egy illatos növényfajta. 

Ez a korai egyházatyák szerint Jézus szenvedését is előrevetíti: a zsidó szokások szerint a temetéskor mirhával kenték meg a halottak testét. A mirha Jézus halálának áldozat-jellegére is utal, a növény ugyanis az Istennek adott áldozat jelképe is. Az ajándékok jelentése tehát a bibliai és kultúrtörténeti kontextusban válik teljessé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában