Az esőben is daloltak

2022.12.09. 15:03

Zágrábban is énekeltek a baranyai horvát kórusok

Zágrábban zengett a baranyai horvát énekesek és zenészek műsora a múlt hét végén.

M. R.

Ennek apropója egyfelől a megyében működő horvát kórusok együttműködésében megjelent, egyházi énekeket felvonultató CD volt, amely a Čuj nas, Majko, azaz Hallgass meg, Anyánk címet kapta. Ennek bemutatására meghívást kaptak Zágrábba is, ahol az adventi programokat gazdagították fellépésükkel. A kórusokat a ViT hegedű- és tamburazenekar kísérte Vízvári Zoltán vezetésével.

– Másnap a Zrinjevac téren léptek fel a kórusok adventi és karácsonyi énekekkel, a zenekar is saját műsorral készült, Mira Živković szóló éneklését is hallhatta a közönség

 – számolt be lapunknak Bosnyák Mária, az August Šenoa asszonykórus vezetője.

Azt is elmondta, a résztvevők nagy hidegben és zuhogó esőben, bőrig ázva dacoltak az elemekkel, a fogadtatás azonban a zord idő ellenére is rendkívül pozitív volt.

A baranyai horvát zenei programok természetesen folytatódnak, december 9-én a horvát önkormányzat, az August Šenoa horvát klub és az egyházmegye horvát referatúrája szervezésében tartják a hagyományos adventi koncertet és szentmisét, ezen idén a zenei szolgálatot az August Šenoa kórus végzi.

December 16-án a Kodály Központban a korábbi évek szokásához híven tartják a nagyszabású karácsonyi koncertet, amelyen minden évben egy horvát vendégelőadó, valamint helyi művészek, csoportok is fellépnek.

– Idén a fellépés lehetőségét az ötvenöt éves Baranya Táncegyüttes és a negyven éves jubileumát ünneplő August Šenoa énekkar nyerték el – mondta Bosnyák Mária.

Az ünnepi est iránti érdeklődést mutatja, hogy a meghirdetés után rövidesen villámgyorsan elkapkodták a jegyeket. A helyi erők mellett Miroslav Škoro énekes lesz a meghívott előadó az idei évben.

– Számomra különös fontossággal bír ez az alkalom, ugyanis a fiam zenél, unokáim táncolnak, lányom pedig a kórusban énekel, velem együtt. A családból sokan bekapcsolódunk ebbe a szép rendezvénybe

 – árulta el Bosnyák Mária.

Karácsonykor esznek horvát nyelvű, tamburás szentmisék is, december 24-én este nyolctól a dzsámiban, 26-án pedig a ferences templomban, délután négy órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában