Minden okkal történik

2023.01.22. 21:18

A filmezésen keresztül érti meg a világot

Rég láttam olyan filmet moziban, amely annyira magával ragadott volna, mint Steven Spielberg alkotása, A Fabelman család. Vannak, azok a filmek, amelyeknek a nézése során a szívünk, a lelkünk megremeg, és az elénk táruló csodától könnyes szemmel távozunk a teremből.

Cz. E.

Forrás: Youtube

A filmet Spielberg élete ihlette. Így ő is beállt abba a sorba, amibe már jó pár direktortársa. Ott van például Alfonso Cuarón a Romával, vagy Kenneth Branagh a Belfasttal. És szerintem jól tette, hogy ő is fogta magát és elhozta nekünk A Fabelman családot. A vezetéknév ugyan más, de ha hihetünk a szemünknek, akkor a főszereplő Sammyből válik a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb rendezője, azaz Steven Spielberg.

A film kezdetén találkozunk egy kisfiúval, aki élete első mozielőadására készül, ami örökre meghatározza az életét. De nem csak jó, hanem rossz élményeket is okoz neki a kezdetben csak hobbinak, majd később hivatásnak számító filmezés. Ő ezáltal fedezi fel és ismeri meg a világot és a benne rejlő érzéseket. És pont emiatt válik ez az alkotás családi drámává, és nem csak egy szerelmeslevélnek a filmek világa felé.

A direktor gyakran ábrázol olyan karaktereket filmjeiben, akik a fantáziavilágba menekülnek a hétköznapi élet elől, vagy éppen egy fantasztikus elemekkel átszőtt kalandban találnak újra vissza a helyes útra. Sammy kezdetben a filmezésben teljesedik ki nála ez az a bizonyos fantáziavilág, csak mentes a dinóktól, a tündérektől , de ahogy haladunk előre az eseményekkel úgy válik a néző számára nyilvánvalóvá, hogy a Fabelman család élete nem is oly felhőtlen, mint amilyennek elsőre látszik gondtalannak, teljesnek. És ennek egyik bizonyítékát Sammy a felvételeken találja meg. A kamerát is leteszi, majd újra előveszi, mert végül menekülni akar a hétköznapi élet elől, és később a félelmeit is ezáltal győzi le. Rájön, hogy hogyan tudja fegyverként használni hivatását, hol szándékosan, hol véletlenül téve ezt.

Élvezetes felfedezni azokat a kapcsolatokat A Fabelman családban, amelyek a direktor egy-egy filmjére utalnak, mint például a Ryan közlegény megmentésére, a Hookra, a Cápára, a Nagyításra vagy éppen az Indian Jonesra. 

Az alkotás nem mentes a könnyed, megmosolyogtató Spielberg humortól sem, amely egy fajta védjegye is az alkotónak. De a film legemlékezetesebb, legszebb jelenetei azok, amikor az emberek maszkjai mögé látunk, amelyek sikeressége nagyban köszönhető a színészek alakításának.

A filmet az Apolló Mozi még több alkalommal játssza a hónapban. A vetítések időpontjáért érdemes felkeresni honlapjukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában