Hatszázadik alkalommal hozták közel a zenét

2023.01.28. 14:20

A személyes hangú, élő műsor célja megmutatni a muzsika világának aktualitásait

A hazai rádiózás történetében kevés olyan nemesen szórakoztató műsor akad, amelyet a hallgatók több évtizeden át hallhatnak egyazon minőségben, egyazon szerkesztő gondozásában.

W. K.

A Zene-közelben című műsor 1977-ben jelentkezett először élőben, a Petőfi Rádióban Csiba Lajos és Juhász Előd szerkesztésében. A Katolikus Rádióban 2011 augusztusától vált hallhatóvá a műsor. 

A Magyar Katolikus Rádiót – közleményük szerint – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2004-ben azzal a céllal hozta létre, hogy a magyar társadalomban a keresztény életfelfogást és erkölcsiséget megerősítse és terjessze. Közszolgálati műsorstruktúrájával segít eligazodni és tájékozódni az élet számtalan területén, és a mindennapok kérdéseiben. Szerepet vállal nemcsak a katolikus egyház tanításának hirdetésében, de a magyar és az egyetemes kultúra, valamint anyanyelvünk értékeinek megőrzésében is. 

A Zene-közelben eredeti profilja a Magyar Katolikus Rádióban átalakult beszélgetéssé, ahol nem a vendég új szerzeményei, lemezei, művei, hanem maga az ember került reflektorfénybe. A személyes hangú, kötetlen, élő műsor célja a többi között, hogy megmutassa azokat az aktualitásokat, amelyek sokakat érdekelhetnek a zene világában, legyen az hangverseny, opera, bemutató, jazz- vagy popesemény, lemez vagy könyv, ráadásul műfajkorlátok nélkül. 

Az elmúlt tizenkét év alatt a 600 adásban a hazai zenei élet szinte minden főszereplője megfordult. Olyan nagyjaink is, akik itt szerepeltek utoljára nyilvánosan, hosszasan: például Balázs Fecó, Esterházy Péter, Kabdebó Lóránt, Kocsis Zoltán, Szokolay Sándor, Szőnyi Erzsébet, Vukán György. A közelmúlt különlegessége, hogy Kodály Zoltánné Péczely Saroltával június óta minden hónap első vasárnapján elhangzik a műsorban egy beszélgetés, ahol együtt elevenítik fel a Kodály tanár úrral töltött hét esztendőt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában