A tartalom 3D-ben is kevés

2023.01.27. 10:40

Avatar 2: egymást érik a bosszúálló akciófilmes sablonjelenetek

Vannak azok a filmek, melyeknek évről évre jön az újabb folytatása, melyet alig várunk, mert annyira megfogtak az előző részek. Gondolok itt a Gyűrűk urára, a Harry Potter-sorozatra, vagy a Star Warsra, de még akadna jó néhány, ha egy kicsit körülnézünk.

Mészáros B. Endre

Forrás: MW

És soha nem csalódunk, mindig boldogan konstatáljuk, hogy ezt érdemes volt megcsinálni és megnézni, mert már berántott a korábbi részek tartalma, hangulata. No, azért kivétel erősíti a szabályt, mert most ilyen kivételt láttam, az Avatar 2. – A víz útját, James Cameron 3D-s szuperprodukcióját.

Ugyanis ebben a telt házakkal vetített filmben egyedül a 3D technika az, ami osztályon felüli, a történet viszont nem hoz semmi újdonságot. 3D-ben például soha nem tudom megszokni és rendkívül élvezem, amikor a szereplők, a vonat, az erdő, netán egy hatalmas állat kilép a vászonról a nézőtér felé. Ám ezzel el is mondtam most minden jót az Avatar 2-ről, no talán még azt lehetne hozzátenni, hogy Jake Sullynak, az avatarrá vált főhősnek különösebb kanyarok nélkül fut tovább az élete a bennszülöttek között, nagy családja van, kicsi és nagy gyerekekkel.

Viszont a történetvezetés kritikán aluli, sablonos, sematikus, a bosszúálló akciófilmek minden kliséjét felhasználva. Alig akad benne önálló ötlet, s még a helyszínből adódó (egy távoli bolygó különleges élővilága) lehetőségek is önmagukat, vagyis az első részt ismétlik. Éppen csak nem egy nagy repülőgép ellen harcolnak természetes, több száz évvel korábbi fegyverekkel állatok hátáról a helybeli na’vik, hanem egy nagy tengerjáró cirkálóval veszik fel a küzdelmet, stílszerűen döntően vízi állatokat meglovagolva.

Mondjuk, már az is nagyon talányos, hogy miért vetnek be a bolygót leigázó emberek minden korszerű eszközt egyetlen avatarból igazi na’vivá váló (Sully) felkutatására és eltörlésére, mi ebből a hasznuk, s időnként miért elnézők, máskor meg érthetetlenül kegyetlenek a többi bennszülöttel. Másrészt fura, hogy a bolygó megmentője, a Toruk Macto a helybeleik körében milyen hamar a „futottak még” kategóriába kerül, persze nyilván azért, hogy még látványosabb legyen a feltámadása.

Szóval előre borítékolni lehet hogy mikor mi fog történni, túl nagy meglepetés egyszer sem éri a nézőt: ha nem lenne a 3D megvalósítás, 10-es skálán 5 pontot sem érne a cselekmény. Azt pedig máris lefogadom, a következő részben újra csak Sullyékat üldözik, de most szárazföldön, hegyvidéki és erdei közegben, ahol tarzani mélységekben mellé állnak majd a vadállatok. 

Avatar 2. – A víz útja
Am. fantasztikus kalandfilm, 2022. 
Pécs, Cinema City, Uránia Mozi 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában