Negyvenszer járt Indiában dr. Wilhelm Zoltán

2023.01.24. 10:20

Ázsia Központban mutatják be a pécsi földrajztudósok eredményeit

A Kőrösi Csoma Sándor emlékérem a földrajztudomány rendkívüli kitüntetése, melyet tavaly év végén dr. Wilhelm Zoltánnak, a PTE  Földrajzi Intézet Ázsia kutatójának adott át a 150 éves Magyar Földrajzi Társaság. A pécsi földrajztudósról ugyanis bátran kijelenthető, hogy azon az úton halad tovább, melyen egykor Kőrösi Csoma Sándor, Baktay Ervin és Stein Aurél elindult.

Mészáros B. Endre

– Milyen tudományos munkával lehet ezt a címet elnyerni?

– Az indoklás szerint a földrajztudomány nemzetközi kapcsolatainak kiemelkedő elmélyítésével. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy híján negyven alkalommal jutottam ki kutatómunkára Indiába, eddig hét esztendőt töltöttem ott, jártam mind a 28 államában és minden  egymillió lakosúnál nagyob városában megfordultam. Több éven át igazgatója voltam a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központnak, és negyedszázada irányítom a Pécsi Tudományegyetem Ázsia Központját, melyet 1999 tavaszán dr. Tóth József, akkori rektor alapított, dr. Dr. Bárdi László –  Pécs díszpolgára  – volt az első vezetője, én pedig a helyetteseként kezdtem itt a munkát.

– Gondolom ebből a pécsiek leginkább az Ázsia Központot ismerhetik. Miről szól ennek a bázisnak a ténykedése?

– Az oktatásban elsősorban megfelelő Ázsia szemlélet kialakításáról. Bármely karról lehetett rá jelentkezni és néhány év alatt több mint hatszázan vették fel valamelyik kurzusunkat.

– Hol találkozhatunk a kutatási eredményeikkel?

– Elsősorban a két nagyhatalomra, Kínára és Indiára összpontosítunk ösztöndíjas, vendégtanári, oktatócsere formákban. Emellett doktori disszertációkban, tudományos kiadványokban, könyvekben, filmsorozatokban számolunk be a tudományos újdonságokról, nemzetközi konferenciákat szervezünk, Keleti Kiskönyvtár sorozatot hoztunk létre, melynek hetedik kötete vár megjelenésre.

– A város is profitál a tevékenységükből?

– A pécsieknek rendszeresen tartunk ismeretterjesztő előadásokat a Vagabond Világjáró Klub eseményein, a Nyitott Egyetem interneten is elérhető programjain. Továbbá felavattuk Gandhi mellszobrát az Ifjúság úti botanikus kertben, s ennek kapcsán az indiai állam, a PTE és Pécs tudományos és kulturális együttműködése is új szintre lépett. Emellett Magyarország nagykövetségének kulturális tanácsosaként Delhiben 2015-2019 között számos pécsi művészt és tudóst meghívtam Indiába és sikerült a PTE nemzetköziesítési folyamatainak dél-ázsiai vonalát erősíteni. S még egy lényeges szempont: mindezt a tevékenységet az Ázsia központ úgy végzi, hogy semmilyen extra költséget nem igényel, miközben folyamatosan bővíti az egyetem, a város nemzetközi jó hírét. Hát ezt szeretnénk folytatni az elkövetkező években is.

Dunaszekcsőn nőtt fel

Dr. Wilhelm Zoltán Mohácson született 1969-ben. Különös egybeesés, hogy január 30-án, Mahátma Gandhi, a békés ellenállás jelképének halála napján, a világhírű magyar származású indiai festőművésznő, Amrita Sérgil születésnapján. Dunaszekcsőn nőtt fel, a mohácsi Kisfaludy Gimnáziumban érettségizett. A PTE földrajz-biológia szakon diplomázott, 1994 óta a Földrajzi Intézet tanára, habilitált docens. Delhiben a Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ igazgatója volt négy éven át. Felesége Wilhelmné Varga Ildikó, a Takarékbankban dolgozik. Lányuk, Anna (25) közgazdász.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában