Zrínyi vitézei horvátországi szomszédainkat látogatták

2023.01.30. 17:16

Bohár András műveiből nyílt kiállítás a múzeumok éjszakáján (képek)

Vendégkiállítás nyílt múlt pénteken Horvátországban a Djurdjevac (Szentgyörgyvár) városi múzeumában tartott múzeumok éjszakája programsorozat keretében.

M. R.

Forrás: Muzej Grada Djurdjevac

A Bohár András Magyar Elektrográfiai Gyűjtemény és a Magyar Elektrográfiai Társaság tárlata a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg, s a Szigetvári Kultúr-és Zöld Zóna Egyesület és a Muzej Grada Djurdjevca szervezésében talált átmeneti otthonra a Kapronca-Kőrös megyei településen.

Forrás:  Muzej Grada Djurdjevac

Ötvenkilenc olyan alkotás látható a djurdjevaci múzeumban, amelyek a művészet, valamint a technológia és a digitalizáció különleges összekapcsolását jelenítik meg. A névadó, Bohár András a Magyar Elektrográfiai Társaság alapító és vezetőségi tagja, aktív alkotója volt. Az ünnepélyes megnyitóra a Zrínyi Vár kapitánya, Salamon Ferenc és a vár hagyományőrzői is ellátogattak. A programot a középiskolás Antares zenekar játéka színesítette.

A program során Winkler Ferenc muzeológus mutatta be a Bohár által is képviselt különleges műfajt, az elektrográfiát. A kevésbé ismert kifejezés azokat a művészeti alkotási módokat foglalja össze, amelyek során elektromos eszközök felhasználásával hoznak létre műtárgyakat a készítők. A muzeológus bemutatta az elektrográfia fogalmát és a magyar elektrográfia válogatott műveit.

Forrás:  Muzej Grada Djurdjevac

A kiállítás nagy érdeklődés mellett nyitotta meg kapuit, számos fiatal, sőt néhány kisgyermek is megismerkedett a modern alkotásokkal, melyek változatos hangulatokat jelenítenek meg, hol geometrikus szabályosság, hol lírai absztrakció jellemzi őket.

Forrás:  Muzej Grada Djurdjevac

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában