Gerlóczy Gedeonra emlékeznek

2023.01.14. 19:28

Egy Csontváry-kép volt a nappali falán

Gerlóczy Gedeon kapcsán a leggyakrabban elhangzó szókapcsolat a „Csontváry hagyatékának megmentője”. Nézzük is, hogy miért!

bama.hu

Forrás: fortepan

Gerlóczy Gedeon a két világháború közötti formavilág egyik meghatározó alakjaként, a modern kórháztervezés szakértőjeként jelentős életművet hagyott hátra, emellett a Magyar Képzőművészeti Főiskola építészettörténet- és városesztétika-tanáraként is tevékenykedett.

Fontos elmondani, hogy Gerlóczy négy évtizeden keresztül küzdött azért, hogy a csontváry-festmények művészi értékük szerinti megbecsülésben részesüljenek. Lakása Budapesten, a Galamb utca 3. szám alatt, a VI. emeleten volt, ahol a 42 darabos gyűjteményt is tárolta. Ismert építészként ráígért a budapesti fuvarosok által a Csontváry-vásznakért felkínált összegre, a kocsisok pedig lemondtak a vásznakról, amiből pedig jó minőségű zsákokat, kocsiponyvákat varrathattak volna. 

Ötven éven át Gerlóczy lakásában porosodtak az alkotások. Az utolsó években a főváros legfrekventáltabb helyén, a belvárosi bérházban rakódott rájuk a cserépkályhás lakások füstje, korma, amely az évek szellőztetései alatt ülepedett le. A korom úgy beette magát, hogy restaurátori feladat volt az eltávolítása. 1975 nyarán a lakásban készített interjú alkalmával a gyűjtemény fényképes dokumentálásra is került a polgári lakókörnyezetben.

Január 16-án, hétfőn, a pécsi Civil Közösségek Házában Gerlóczy Gedeonról fia, Gábor tart előadást – sok meglepő fordulattal, izgalmas kalandokkal teli életút tárul elénk, ha ezt az estét a pécsi belvárosban töltjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában