Hírességek jönnek

2023.01.05. 10:41

Indiától Bécsen át Hollandiáig kapunk a jazz műfajból érdekességeket

Nyár végéig minden hónapban lesz egy színvonalas jazzkoncert a Metronóm Jazzklubban. Ez hét kiemelkedő zenés estet jelent a Zsolnay Negyedben, az E78 teremben, vagy a Pirogránit Udvarban, elsősorban legendás hazai sztárokkal.

M.B.E.

Fotó: Tóth Imre

Két hét múlva, január 19-én kezdődik a 2023-as jazzsorozat, nem is akármilyen pécsi származású hírességekkel: Juhász Gábor jazzgitárossal és Hágen Zsuzsa tánckoreográfussal, továbbá Lantos Zoltán hegedűssel. A Juhász-Lantos duó több mint húsz esztendős, és indiai zenei alapokra építkezik. Lantos Zoltán ugyanis éveket töltött Indiában, elsajátítva az ottani hangszerkezelési módokat, harmónia- és ritmusvilágot. Maga készítette hegedűje pedig a hagyományos vonós hangszer és az indiai pengetős szitár előnyeit egyesíti. Juhász Gábor  ugyancsak turnézott Indiában és a projektet a közös indiai érdeklődés hívta életre. Hozzájuk csatlakozik improvizációival a pécsi Hágen Zsuzsa kortárs táncművész és koreográfus.


A külföldi fellépőt február 16-án hallhatjuk, az Andrej Prozorov triólesz a vendég. Andrej Prozorov az odesszai Nemzeti Konzervatórium klasszikus szaxofon szakán tanult és 2001-ben a zongorista Rudi Wilfer meghívására Bécsbe költözött. Azóta olyan zenészek együtteseiben játszott, mint Joe Zawinul, Karl Ritter vagy Alegre Corrêa. Új triójába a bécsi jazzélet két friss hangját vonta be: Judith Ferstlt nagybőgőst és Dés Andrást ütőhangszerest.

Március 16-án a honi jazzélet nagy öregje Dresch Mihály érkezik kvartettjével. A zenekar Dresch szerzeményeket szólaltat meg, és az együttesben játszik Lukàcs Miklos cimbalmos is.

Az áprilisi program még nem végleges. Ha ugyanis a Metronóm Jazz Klub csatlakozni tud a Nemzetközi jazz nap programsorozathoz, akkor pécsi zenekar lesz a fellépő, ha nem, akkor a Pintér Zoltán trió Fekete Kovács Kornél közreműködésével.

A Nagy Emma Quintet május 18-án jön Pécsre – a zenekar az utóbbi öt évben három figyelemre méltó lemezt is készített a Bill Evans-i klasszikus iskolából kiindulva Nagy Emma unikális énekével.

Júliusban 13-án a Sárik Péter Trió a visszatérő vendég, ám ezúttal Berki Tamás énekessel érkeznek, akit a Nemzetközi Jazz Federáció „Best of” listáján Európa egyik legjobb férfi jazzénekeseként tartja számon.

Augusztus 10-én pedig egy olyan énekesnőt hallhatunk a Negyedben, aki nyugat-európai jazzkörökben sokkal ismertebb, mint itthon – az E.K. Avenue Kertész Erika együttese, és „Hétmilliárd történet” című  lemezbemutató koncertjüket hozzák. Azért itthon is jó hírük van már, hiszen énekesnőjük a 2018-as Jazzy Dalversenyen első lett. A 7 évig Amszterdamban élő és dolgozó Kertész Erika 2019 óta ismét Budapesten tevékenykedik és eddig négy nagylemeze jelent meg (a zenekarban ismert hazai jazzmuzsikusok találhatók: Rátonyi Róbert – zongora, Szendőfi Péter – dob, Szuna Péter – basszusgitár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában