Múzeumlátogatási program

2023.01.15. 07:00

Kedvezménnyel várja a pécsi látogatókat idén is a püspökség

Idén is ingyen látogathatják a székesegyházat, a dzsámit, a Püspöki Palotát, a Dóm Kőtárat és a KincsTárat a pécsiek, ha rokonaikat, ismerőseiket kísérik – a 2018-ban indult „Sz/Ékes Pécs” múzeumlátogatási program tovább folytatódik.

W. K.

A Pécsi Püspökség a Szent László-emlékévben, 2018-ban indította el a „Sz/Ékes Pécs” múzeumlátogatási programot, amelynek keretében egész évben ingyenes a belépés a Pécsi Püspökség látogatható egységeibe minden pécsi városlakó számára, aki bemutatja városát, elhozza rokonait, vendégeit, partnereit.

A „Sz/Ékes Pécs” programot kifejezetten a pécsiek számára fejlesztette ki a Pécsi Püspökség, azzal a céllal, hogy a város lakói szívesen mutassák meg vendégeiknek a település keresztény értékeit. A korábbi tapasztalat ugyanis azt mutatta, hogy a belépőjeggyel látogatható kiállítások, helyszínek esetében a pécsiek inkább nem kísérték el a vendégeiket, nem áldoztak újabb és újabb összeget a saját belépőikre, hiszen már ismerték a helyszíneket. Ezen a gyakorlaton változtatott a „Sz/Ékes Pécs” akció, amely idén tovább folytatódik.

– A püspökség célja, hogy a különböző helyszínek bemutatásának ne legyen akadálya a belépődíjak ismételt és gyakori megfizetése. Ezért a pécsi lakcímkártya bemutatásával a pécsi lakosok látogatásai ingyenessé válnak abban az esetben, ha ismerőseiket, rokonaikat kísérik – áll a Pécsi Egyházmegye tájékoztatójában.

– Pécs a kultúra, a különleges hangulatok, mandula, fügefák, gránátalmafák, kanyargós belvárosi utcák, szökőkutak városa, 1600 éves gazdag történeti múlt építészeti, tárgyi és szellemi kincseivel. Joggal lehet büszke minden pécsi házigazda a város értékeire – emelik ki.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is látogatható a program keretein belül a Pécsi Székesegyház, a dzsámi, a Püspöki Palota, a Dóm Kőtár, és a KincsTár. Az ingyenes belépéshez pécsi lakcímkártya felmutatása szükséges, ami csak kísérőként érvényes. Egy belépés, ugyanabban az időben, azonos tartalmú látogatást tesz lehetővé. Fontos tudni, hogy a vendéglátó házigazdák száma nem haladhatja meg a fizető vendégek számát, illetve ez az akció szolgáltatásra, termékekre nem érvényes.

Sétálólapok segítik a csoportokat

A székesegyház, a dzsámi, a KincsTár és a Püspöki Palota látnivalóival élményszerűen, különféle eszközök – mint például táv­cső, zseblámpa, iránytű, nagyító – segítségével ismerkedhetnek meg a helyszínek bejárása során a látogatók, köszönhetően az egyéni, csoportos illetve családok számára tervezett sétálólapoknak.
Székesegyház látnivalóit az alsós és felsős korosztálynak szóló sétálólapokkal játékos formában fedezhetik fel a gyerekek. A dzsámiban kérhető, szintén az alsós és felsős korosztálynak szóló sétálólapok célja, hogy a gyerekek közelről megnézzék, bejárják a különleges épület belső és külső tereit, a tárgyakon és a berendezésen keresztül felfedezzék a keresztény és az iszlám vallás hasonló és különböző jellegzetességeit.

Van olyan sétálólap is, amely elsősorban a játékos kedvű fiatal felnőtt csoportokat hívja izgalmas nyomozójátékra a Pécsi Püspökség látogatóhelyein.
A családoknak szánt sétálólapokkal pedig rejtvényfejtő játékra invitálják az érdeklődőket, ahol a feladatok közt a család minden tagja megtalálja a neki megfelelőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában