Megmentette Csontváry hagyatékát

2023.01.16. 10:18

Sokat köszönhet a művészet a modern kórháztervezés szakértőjének

A Pécsi Tájak-Korok-Múzeumok Klub szervezésében Gerlóczy Gábor tart előadást édesapjáról, Gerlóczy Gedeonról január 16-án, délután 5 órai kezdettel a Civil Közösségek Házában. Az eseményen mutatják be a személyéről szóló kötetet is.

Cz. E.

Fotó: AS

Gerlóczy Gedeont az első és a második világháború közötti formavilág egyik megatározó alakjaként tartják számon, aki a modern kórháztervezés szakértőjeként jelentős életművet hagyott hátra. Mindemellett a Magyar Képzőművészeti Főiskola építészettörténeti- és városesztétikai-tanáraként is tevékenykedett. Huszonnégy éves korában, még frissen végzett építészként megmentette Csontváry Kosztka Tivadar pusztulásra ítélt festői hagyatékát. Ezt követően pedig több mint ötvenöt éven keresztül fáradhatatlanul küzdött a képek fennmaradásért. Szerepet játszott abban is, hogy a festőművészt és alkotásait elismerjék, és méltó helyre kerüljön a magyar történelem és művészet életében. 

A Tájak-Korok-Múzeumok mozgalom még 1977-ben indult el egy úgynevezett bélyegzős játékkal. Azóta számtalan programot szerveztek országszerte és jelenleg 1200 klubtaggal rendelkeznek, és a határon túli magyarokkal is tartják a kapcsolatot. Pécsen is alakult klubjuk, amelynek tagjai minden hónap első hétfőjén tartanak ügyeletüket, ekkor tudnak az érdeklődők információt szerezni a klubhoz, valamint a különböző kirándulásokhoz való csatlakozásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában