A gyásztól a tettrekészségig

2023.02.04. 09:56

Az anyai szeretet képes megváltoztatni a világot

Gyakran halljuk azt, hogy az anyai szeretet mindennél erősebb. Mamie Till-Mobeley esetében ez még inkább hangsúlyozható. Tettei erős hatást gyakoroltak a világra. Történetét filmre is vitték, Till - Igazságot a fiamnak címen, amelyet február 4-én, este fél 8-kor vetítenek a pécsi Apolló Moziban.

Cz. E.

Fotó: AS

Ahogy sejteni lehet a bevezetőből, az alkotás igaz történetet dolgoz fel arról a fekete nőről, aki állhatatosan küzdött azért, hogy igazságot szerezzen 14 éves fiának, Emmett Tillnek, akit 1955-ben meglincseltek, mialatt unokatestvéreinél volt látogatóban Mississippiben. Az önbíráskodásból fakadó gyilkosságot állítólag azért követték el, mert a fiú utána fütyült egy fehér nőnek. Az alkotás egy gyászoló nő útját mutatja be addig, ameddig a tettrekészség példájává nem vált. Fia temetésén ragaszkodott ahhoz, hogy nyitva hagyják Emmett koporsóját, hogy a világ láthassa, hogy mit tettek az ő babájával.  

A filmet az a nigériai-amerikai rendező, Chinonye Chukwu rendezte, aki az első afro-amerikai nőként elnyerte a Sundance Filmfesztivál zsűri nagydíját az amerikai dráma kategóriában a Clemency című alkotásért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában