Operarajongók, figyelem!

2023.02.19. 16:54

Három világsztár énekel majd a Kodály Központban

Mészáros B. Endre

Fotó: Dunántúli Napló

Az Operalia győzteseinek, Plácido Domingónak és barátainak, José Carrerasnak a pécsi koncertjei bebizonyították, hogy a komolyzenéből a legnagyobb kereslet talán a világhírű operaénekesek fellépéseire van Pécsett és a régióban. Ez a sor most folytatódik, a bel canto amerikai sztárja Lawrence Brownlee és vendégei érkeznek 21-én a Kodály Központba – itt jegyezzük meg két nappal korábban a Pannon Filharmonikusok zenei kíséretével Budapesten a Művészetek Palotájában is fellépnek.

Lawrence Brownlee

A tengerentúli operaénekesről nem árt tudni, hogy különleges hangszínű tenor, és nemcsak az énekhangja, de színpadi jelenléte is lenyűgöző. A műsorban Bellini, Donizetti és Rossini romantikus olasz operáiból hallhatunk részleteket, és a vendégek közt két ugyancsak nemzetközi hírű sztár is található, az orosz származású  szoprán Lidia Fridman és a dél-koreai bariton Gyungmin Gwon.

Lidia Fridman
Gyungmin Gwon

Hogy mi az a bel canto? Nos ezt a műfajt szokták „opera light”-nak is nevezni, vagyis igen könnyed operarészletekről szól, egy olyan korszakról, amikor mindent alárendeltek a tökéletes dallamformálásnak. Ennek megfelelően fokozott szerep hárul az előadó kiemelkedő hanganyagára, iskolázottságára, ahol igen sok múlik az énekes virtuozitásán is. A dalok díszítései ugyanis nincsenek kottában rögzítve, így minden előadás eltér a korábbiaktól.

S még néhány gondolat a sztárokról.

Az orosz Lidia Fridman 1996-ban született az oroszországi Szamarában.

Tanult többek közt Jelena Obrazcovától és a velencei Benedetto Marcello Konzervatóriumban. Az amerikai Lawrence Brownlee a világ legjelentősebb bel canto énekese, az International Opera Awards és a Bachtrack is az événekesének választotta 2017-ben.  A művész a Philadelphiai Operaház művészeti tanácsadója is. A bariton Gyungmin Gwon, a 2022-es moszkvai Competizione dell’Opera nemzetközi verseny és más nemzetközi vetélkedések első helyezettje. A hangversenyen a Pannon Filharmonikusokat az operaszínpadokon igen kedvelt német karmester, Nikolas Nägele dirigálja.

Nikolas Naegele

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában