Az élet örömünnepe érkezik

2023.02.04. 14:20

Közös imával búcsúztatják a szombatot a zsidó hitközségben

A Hagyaték című megrázó erejű színházi darab vendégeskedett a Pécsi Zsidó Hitközségnél a múlt héten. A rendszeres imádságok mellett online könyvklubot is tartanak, hamarosan pedig a tu bisvát, azaz a fák ünnepe érkezik hozzájuk.

M. R.

Kétszereplős vendégjáték keretén belül tekinthették meg a zsidó hitközséghez látogató Feuer Yvette és Rába Roland által tolmácsolt drámai történetet. A Hagyaték Alice Miller holokauszt-túlélő, gyerekkorkutató és fia, Martin Miller kapcsolatát állítja a középpontba. A világhírű pszichológus fia által bemutatott valóság gyermekbántalmazással, hazugságokkal és elhallgatással terhes múltat tár a nézők elé.

– Nagy érdeklődés övezte a kétszemélyes drámát, sokan voltak kíváncsiak erre a különös történetre. Fantasztikus előadást láthattunk, amely döbbenetesen erős hatással volt a nézőkre – számolt be lapunknak Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség vezetője.
Január 30-án könyvbemutatóval egybekötött beszélgetést tartottak a Pécsi Zsidó Szabadegyetem keretein belül, ahol Székely Gábor közgazdász Elszakadás és visszafordulás című könyvéről esett szó. A kötetben a szerző a zsidó vallástól és hagyományoktól való eltávolodásától, majd azok újra felfedezéséről vall.
A járvány idején online könyvklub indult a hitközség tagjai és további érdeklődők részvételével, amelyet azóta is folytatnak.

Forrás: Shutterstock

Minden hónapban egy új könyvet olvasunk, s a klubalkalmak során, amikor lehetséges, az adott mű szerzőjét vagy fordítóját is meghívjuk az online összejövetelre, nagyon izgalmas beszélgetések szoktak így születni 

– árulta el Goldmann Tamás.

A hitközség vallási életét illetően is közeleg egy különleges ünnep. Idén február 5–6-ra esik tu bisvát, amely a zsidó hagyomány szerint a fák újéve. Ilyenkor bevett szokás, hogy többféle gyümölcsöt és magvakat fogyasztanak – olyanokat, amelyek Izraelben is teremnek.

Assortment,Of,Dry,Fruits,And,Nuts.,Judaic,Holiday,Tu,Bishvat.
Fotós: Ekaterina Markelova / Forrás: Shutterstock


– Egy tányérra gyűjtünk például narancsot, diót, banánt, pisztáciát és sárgabarackot, amelyekből közösen eszünk. A tu bisvát az élet örömünnepe, amelyet az étkezés mellett imádság is kísér – mondta a hitközség vezetője.
Emellett hagyományosan péntek este és szombat délelőtt istentisztelet keretén belül ünneplik a hétről hétre ismétlődő sabbatot, amely a zsidóság számára az egyik legfontosabb ünnep. Pécsen továbbá a hitközségi tagok kezdeményezésére többen a szombat búcsúztatását is közösen végzik rövid ima és gyertyagyújtás keretein belül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában