A Zöld könyvtár szervez előadást

2023.02.21. 09:55

Milyen kapcsolatban van a bányászat a környezettel?

A pécsi bányászat és annak környezettel való kapcsolata áll a fókuszban a február 21-én, délután 5 órakor kezdődő előadásnak a Tudásközpontban.

Cz. E.

Fotó: AS

A rendezvény a PTE Egyetemi Könyvtár és a Tudásközpont Zöld könyvtár munkacsoportjának szervezésében valósul meg. A csoport 2015 szeptemberében alakult meg az egyetemi könyvtár hálózat önkénteseiből annak érdekében, hogy a meglévő adottságok és infrastruktúrák mentén elterjessze a zöld szemléletet, és támogatásra bírja a munkatársakat. A tagok elkötelezettek a környezeti- és természeti értékek, a fenntarthatóság és az ökológia iránt. 

A munkacsoport évek óta aktívan működik és különböző programokat szervez, vagy éppen csatlakozik a Zöld Egyetem által meghirdetett eseményekhez. 2019-ben például a Csomagolásmentes Hétbe kapcsolódtak be úgy, hogy egy Zöld tematikus sarkot hoztak létre a Tudásközpontban.  

Az előadáson nagy hangsúlyt fektetnek a bányászatra, ami nagy múltra tekint vissza a Mecsek térségében. Az 1700-as évektől ismert a feketekőszén előfordulása a hegység területén, a bányászat megindulása pedig a 18. század végére, Mária Terézia, illetve II. József uralkodásának idejére tehető.   

Hogy milyen kapcsolatban van a bányászati tevékenység a környezettel, arról Potári András fog mesélni az érdeklődőknek.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában