Dinókat is bemutatnak

2023.03.26. 19:51

A látványos kiállítás tanítja az őskort és őrzi a közelmúlt emlékeit

Gőzerővel halad az országban egyedülálló közgyűjteményi kultúrközpont kialakítása Komlón – a tetőterében új látogatóközponttal bővülő József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény modernizálása év végére elkészül.

W. K.

Jövő évtől nyitja meg kapuit a teljesen megújult komlói József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény, a tetőterében az új látogatóközponttal. 

- A munkák ütemterv szerint haladnak, jelenleg a bútorok közbeszerzési eljárása zajlik, az ajánlatok beérkezése a hónap végére várható – tájékoztatta lapunkat a beruházás aktualitásairól Polics József, Komló polgármestere.

A látogatóközpontba kerülő látványelemek műhelyben való gyártása is javában tart, hamarosan már a helyszínen folytatódnak a munkálatok. - A cél, hogy az év végére bebútorozva, nyitásra készen álljon az épület, és a következő esztendőtől már tudja fogadni a látogatókat a teljesen megújult létesítmény a város szívében – tette hozzá a polgármester.

A József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjteményt érintő fejlesztés része annak a négy nagy projektnek, amelyek megvalósítására 2020. év végén összesen mintegy 3,5 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a város. A belső terek átalakítása során 1700 négyzetméteren valósul meg az épületkorszerűsítés, a csaknem 500 négyzetméteres tetőtér-beépítéssel pedig további hasznos területtel gazdagodik az megújuló létesítmény. 

A dinoszauruszok korának koncepciója mentén újul meg az épület a pincétől egészen a padlásig, ahol részletesen bemutatják majd a különböző földtörténeti korokat, az akkor élt állat- és növényfajokat. Így többek közt a Komlosaurus carbonis és élőhelye is látható lesz. Az épület eddig üresen álló tetőterében a Komló múltját jelentősen meghatározó bányászat interaktív módon történő részletes bemutatása is teret kap. A látványos virtuális kiállítás minden eleme a település múltjához illeszkedik majd, tanítja a rég-, őrzi a közelmúlt emlékeit. 

A skatepark is hamarosan elkészül

A Színház és a Közösségek Háza szomszédságában létesülő Kaptár építése - amely szintén egyike a négy kormányzati támogatásból megvalósuló nagyberuházásnak - szintén jól halad. A végleges homlokzati felületek már készülnek, a kamarateremben májusban már a speciális falburkolat kialakítása veszi kezdetét, június közepén pedig érkezik a színpadtechnológia. Az őszi idényre a helyi művészeti csoportoknak új otthont adó, professzionális munkakörülményeket biztosító, próbatermekkel, öltözőkkel, közösségi helyiségekkel is ellátott épület megnyitja kapuit. A kulturális épületegyüttest körülölelő területen új játszótér is épült, a Közösségek Háza mögött pedig a skatepark is hamarosan elkészül: az aszfaltot előkészítették, a szükséges elemeket hamarosan telepítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában