A szavak cserben hagynak

2023.03.08. 15:04

Amerikai színtársulatot fogad a Janus Egyetemi Színház

Nem mindennapi eseménynek számít, hogy a Janus Egyetemi Színház (JESZ) tengerentúli vendéget fogad. Az idei évben egy amerikai egyetemi színjátszó társulat, a Indiana State University Department of Theater társulata érkezik Pécsre a Small Mouth Sound című angol nyelvű produkcióval, amely két alkalommal lesz látható a JESZ pódiumán, március 9-én és 10-én este 7 órai kezdettel.

Czeczon Enikő

Honnan a kapcsolat? A két társulat több szálon is összeköthető. Az első szál a Janus Egyetemi Színház hőskorának oszlopos tagjához, dr. Rosner Krisztinához köthető, aki 2014 óta Tokióban él, a kortárs japán színházat kutatja, illetve a Meidzsi Egyetem nemzetközi programjában tanít összehasonlító kultúratudományt és drámaelemzést. Ő volt az, aki egy nemzetközi színháztudományi konferencián sok évvel ezelőtt találkozott az amerikai társulat vezetőjével, Christopher Berchilddel. 

A másik szál pedig a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanárához, dr. Müller Péterhez fűződik, akinek meghívására Christopher Berchild 2012-ben Fulbright ösztöndíjjal az őszi szemeszterben tanított a felsőoktatási intézményben a Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék színházi programja keretében, valamint az Irodalomtudományi Doktori Iskolában. Az ösztöndíjának lejárta után azonban a kapcsolat fennmaradt a két professzor között. 

Christopher Berchild egyébként az Indiana State University színházi tanszékét vezeti, és hallgatóit többször vitte már nemzeti utakra. Jártak már a Távol-Keleten, az Egyesült Királyságban, majd 2015-ben egy horvátországi nyári fesztiválon léptek fel. A két oktató ezután Pécsen találkozott, majd 2017-ben Columbusban, amikor szintén Fulbright ösztöndíjjal Müller Péter Ohio-ban a Cleveland State University világirodalom tanszékén tanított. 
És most elérkezett az idő egy újabb találkozóra a városunkban, ahová Christopher Berchild hozza magával a társulatát, akik meg is örvendeztetik Pécs közönségét egy darabbal. 

Műsorra tűzött előadásuk címe a Small Mouth Sound, amelyben hat, a városi élet elől menekülő személy csendes visszavonulásra indul. Ezek az egymásnak idegen emberek belső démonokkal küzdenek, de szembesülnek a kapcsolatteremtés fájó emberi szükségletével. Ez a humorral teli, különös és együttérző darab arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan válaszoljunk az élet nagy kérdéseire, amikor a szavak már cserben hagytak minket. 
Nagy öröm azonban, hogy nemcsak az előadás során valósul meg tapasztalatcsere a két társulat között, hanem azon kívül is. Christopher Berchild professzor előadást tart a Bölcsészettudományi Karon, Julie Dixon, aki a műsorra tűzött darab rendezője, pedig tréninget fog tartani a színház iránt érdeklődő hallgatóknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában