Szabadulós játékot is szerveznek

2023.03.30. 20:32

Babarcon látható Baranya vármegye legrégebbi, és az ország harmadik legrégebbi sváb tájháza

Zs. K.

Fotó: Löffler Péter

Évente 4-500-an látogatják a Babarci Svábudvar magántulajdonú, német nemzetiségi tájházát, amely 2015-ben, Babarc község fennállásának 1000 éves évfordulóján nyitotta meg kapuit.

Tóthné Schiebelhut Lívia elmondta, családja 2014-ben vásárolta meg az épületet, amely előtte körülbelül 30 évig állt üresen. Utoljára egy 8 fős család lakott a házban a 40-es, 50-es években, és sorsszerű véletlen, hogy az akkori lakók, és az új tulajdonosok családfája egy ponton találkozik. A ház egyébként 1784-ban épült – amikor Babarcra betelepítették a németeket – így ez Baranya vármegye legrégebbi, és – a kapott információk szerint – az ország harmadik legrégebbi sváb tájháza. A berendezés java egyébként az utolsó lakóktól származik, ami a házban maradt, de a gyűjteményt a helyiek felajánlásával is bővítették a tulajdonosok annak érdekében, hogy a német paraszti milliőt megjelenítsék az érdeklődők előtt.

A tájházat számos óvodás és iskolás csoport is látta már, illetve mivel a házigazdák a babarci német nemzetiségi önkormányzattal szorosan együttműködnek, így több német nemzetiségi rendezvény – házszentelés, június eleji hagyományőrző BabARC Fesztivál, augusztusi István napi búcsú – programhelyszíne is a svábudvar.

A kiállított tárgyak bemutatásán és a sváb hagyományok megismertetésén kívül tavaly óta egy új programelemet is kínálnak a látogatóknak. Lívia lányai kidolgoztak ugyanis egy szabadulós játékot, mely során a sváb szokások, kultúra és hagyományok ismereteivel, logikai feladatok megoldásával a tájház egyik szobájából juthatnak ki a kalandvágyó játékosok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában