Ingyenesen nézhető

2023.03.29. 09:56

Élet egy egykoron számon tartott és támogatott településen

A Pécsi Tudományegyetemen megvalósuló Humán Környezettudományi Napok keretében filmvetítéssel is készül a felsőoktatási intézmény. A vetített alkotás a Murghab nevet viseli, amelyet március 29-én vetítenek 19 órakor a pécsi Apolló Moziban.

Cz.E.

Fotó: Laufer László

A szinopszisból kiderül, hogy Murghab egy generációval ezelőtt egy számon tartott és támogatott település volt. Ez a város az egykori Szovjetunió legmagasabban fekvő városaként, a 3600 tengerszint feletti magasságban, a Kínával és Afganisztánnal való érzékeny határ közelében, bőséges ellátást kapott Moszkvából. Éjjel-nappal volt áram, a városban repülőtér üzemelt rendszeres járatokkal, valamint mozi és központi fűtéssel ellátott kórház is megtalálható volt ott. Azóta azonban számos vihart átvészelt a település, de az élet ment tovább és ma már új, de bizonytalan lehetőségek sokasága nyújt segítséget az ottani boldoguláshoz.

A film bepillantást enged a murghábi életbe, az ottani mindennapokba a szereplőkön keresztül, de hogy kik is ők: férfiak egy csoportja, akik bokrokat szüretelnek, egy ápolónő, aki a regionális egészségügyi statisztikát vezeti, egy szenvedélyes tanár, aki a történelem és a céltudatosság érzését kelti az osztályában, és egy hegesztő, aki a szovjet modernitás maradványaiból épít kályhákat.  

A filmvetítés a EnvHum Talk of Univ Pécs program részeként valósul meg, a Pécsi Tudományegyetem Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszék, Humán környezettudományi Kutatócsoportja, PTE Fenntartható Fejlődésért Szakkollégium, PD NKFIH 135651 projekt és Rachel Carson Center for Environment and Society, LMU Munich közös szervezésében.

A filmvetítésen a részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges:

https://fb.me/e/7werhUcCn

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában