Megemlékezések vármegyeszerte

2023.03.15. 16:32

Érdekes programokkal készültek a baranyai Petőfi Klubok

200 éve január 1-én Kiskőrösön született Petőfi Sándor születési nevén Petrovics Sándor magyar költő, forradalmár, a márciusi ifjak vezére, március 15-e egyik hőse. A kormány a jubileumhoz kapcsolódóan a 2022. és a 2023. esztendőt Petőfi Sándor emlékévvé nyilvánította.

Zs. K.

Fotó: Török János

Vármegyénk négy települése csatlakozott tavaly a március 15-i ünnepségek alkalmával a Petőfi emlékévhez, melynek keretében különböző programokat kínáltak a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából az érdeklődőknek. Az emlékév egyik kiemelkedő tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása, amelynek elindulását Kásler Miklós miniszter tavaly március 11-én jelentett be. A bicentenáriumhoz kapcsolódva a Nemzeti Művelődési Intézet a költő születésének 200. évfordulójához, a Petőfi Klubokban számos közösségépítő programmal, rendezvénnyel, valamint színvonalas, kulturális eseménnyel csatlakozott. A program vármegyénk négy településén indult tavaly: Siklóson, Villányban, Sásdon és Szászváron, ezekben a városokban több érdekes program is megvalósult az elmúlt egy évben a „Petőfi 200” szárnyai alatt.

Siklóson például már tavaly áprilisban két program is várta az érdeklődőket. A könyvtárban pódiumbeszélgetésre hívták Szász-Kolumbán Olgát, egy másik alkalommal pedig a Siklósi Hagyományőrző Egyesület közreműködésével interaktív előadást hallgathattak meg a Táncsics Mihály Gimnázium kadétképzős hallgatói. Az előadás témája Siklós az 1848/49-es szabadságharc idején, és a tavaszi hadjárat volt. Májusban a Filharmónia Magyarország 5Spirit Fúvósötös előadása került a Petőfi klub eseményei közé, míg ősszel szintén a gimnázium 11. és 12. évfolyamos tanulói vettek részt a Siklósi vár lovagtermében egy érdekes, irodalmi és történelmi ismereteiket előhívó és bővítő színpadi előadáson. A mű Kálló Béla rendezésében Petőfi Sándor és Arany János legendás barátságát dolgozta fel, miközben megelevenedtek a nézők szeme előtt az 1848/49-es események.

Villányban március 8-án volt a legutóbbi Petőfi Klub-os program. Jantyik Zsolt Artisjus és MRToN díjas zenész, szövegíró és énekes a Rendezvénytér épületében beszélgetett a Villányi Általános Iskola 5. és 6. osztályos tanulóival Petőfi Sándorról, történelemről, hazaszeretetről és sok más érdekességről. A diákok nagy érdeklődéssel hallgatták és lelkesen vettek részt az interaktív programban.

A Filharmónia Magyarország 5Spirit Fúvósötös elnevezésű együttesének előadását itt is megtartották tavaly májusban, ősszel, egy októberi pénteken a Villányi Rendezvénytérre érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum „Petőfi-busza”, mely a PETŐFI 200 emlékév alkalmából elindított, tárlatvezetéssel egybekötött interaktív kiállítást mutatta be az érdeklődőknek. Ezen kívül januárban és tavaly februárban is zenés irodalmi estet szerveztek az emlékévhez kapcsolódóan. Az idei programon Barabás József helyi lakos volt az előadó, míg tavaly tavasszal Thököly Vajk és Fábián Zoltán.

Versmondó versenyt rendeznek

A Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtára versmondó versenyt hirdet a magyar költészet napja alkalmából Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójának tiszteletére.  A felhívásra általános iskolás alsó és felső tagozatos gyermekek jelentkezését várják, április 6-ig a [email protected] e-mail címen. Nevezni szabadon választott, életkornak megfelelő verssel lehet. A rendezvény időkerete miatt kérik a versenyzőket, hogy maximum három perces előadással készüljenek. A verseny helyszíne a  Tudásközpont (mélyföldszint nagyterem), időpontja a felső tagozatosok számára április 18. (kedd) 14 óra, az alsó tagozatosok számára pedig április 19. (szerda) 14 óra. Bővebb információ a könyvtár honlapján található.

A költő vezetheti a világot a boldogabb élet felé

A legnagyobb magyar lírikus 1844-ben bocsátotta közre első verses kötetét, 1849-ben már eltűnt a csatatéren. Öt rövid esztendő alatt olyan fényes pályát futott be, hogy ahhoz hasonlót a világirodalomban is keveset találunk. Közel 1000 verset írt. Petőfi felismerte a költészet megváltozott szerepét és funkcióját, és mindenki számára hozzáférhetővé, közérthetővé tette azt. Úgy gondolta, a költő vezetheti a világot egy boldogabb élet felé, mely elképzelés költeményeiben is megnyilvánul.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában