Pingáljunk közösen!

2023.03.21. 09:56

Hímestojás-festő népi iparművész minősítéssel rendelkező tojásíró tartja a foglalkozást

A húsvét közeledtével egyre nagyobb figyelmet kapnak a hímes tojások. Ez így lesz március 21-én a Művészetek és Irodalom Házában is, ahol workshop és előadás keretében merülhetnek el az érdeklődök eme szimbólum világába délután 4 órai kezdettel.

Cz. E.

Fotó: Karnok Csaba

A Kreatív Kalandok - hímes tojás készítő workshopon a résztvevők betekintést nyerhetnek a hagyományos, méhviasszal írt hímes tojás készítés fortélyaiba. Minden érdeklődő kipróbálhatja a tervezés, írókázás, festés és leolvasztás folyamatát. 

A workshopot Dr. Szentpéteri L. József, a PTE ÁOK Traszndiszciplináris Kutatások Intézetének címzetes egyetemi tanára, hímestojás-festő népi iparművész minősítéssel rendelkező tojásíró tartja, valamit a foglalkozást követő előadást is, amelynek címe „Elveszett jelentés – A hímes tojások szimbólumainak értelmezése” Ismerjük meg együtt a tojásírás népi hagyományát és a minták mögött rejlő nyelvet. 

Olyan kérdéskere ad választ az előadás, mint például, hogy húsvétkor “Miért is adunk tojást?”, “Mikor kezdődött a tojásdíszítés?”, “Jelentenek-e valamit, s ha igen, akkor mit a tojáson megjelenő minták, motívumok?”. 

Fontos tudnivaló, hogy a workshop díjmentes, viszont a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. 

A részletekről bővebben a program Facebook eseményénél olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában