Ötkarikás helyszín lesz városunk

2023.03.21. 18:20

Pécs is csatlakozik a 10. Színházi Olimpiához, nagy program várható (galéria)

Húsvéttól Szent Iván éjig a világ színházi központjává válik Magyarország, ekkor rendezik meg a 10. Színházi Olimpiát. Pécs hét helyszínnel csatlakozott az eseménysorozathoz.

Zs. J.

A színházi világ olimpiáját először a görögországi Delphoiban rendezték meg 1995-ben, amelyre 7 ország 9 előadása érkezett. Az évek alatt a Színházi Olimpia egyre népszerűbb lett, a legtöbb előadás a 2018-as indiai olimpián volt, ekkor 35 országból mintegy 470 előadást mutattak be. 

A tervek szerint a magyarországi olimpia 58 ország 400 társulatát fogadja, mintegy 750 előadás lesz látható 70 helyszínen, többek között Pécsen. Mint megtudtuk, a budapesti és a vidéki teátrumok a külföldi mellett határon túli produkciókat is fogadnak, így a szomszédos országok színházai, műhelyei is részesei lehetnek az olimpiának.

– Három nap múlva Bánk Bán bemutatóm lesz, így személyesen nem tudok részt venni a Pécsi Nemzeti Színház sajtótájékzatóján – mondta az olimpia művészeti vezetője Vidnyánszky Attila, Kossut-díjas rendező, a Budapesti Nemzeti Színház vezérigazgatója, aki interneten keresztül jelentkezett be a kedd délutáni eseményre. Vidnyánszky Attila beszédében kiemelte, hogy a pécsiek elsőként jelentkeztek az olimpiára. 

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy az olimpia keretén belül a Pécsi Nemzeti Színházban május 11-én Dejan Projkovszki macedón rendező rendezésében az Újvidéki Színház a Shakespeare III. Richárd viszi színpadra, míg május 24-én a zágrábi Komedija társulat a Jézus Krisztus Szupersztárt mutatja be angolul. A Pécsi Harmadik Színházban április 18-án és április 19-én az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös előadásában Csokonai tündérbohózata, a Karnyóné lesz látható, a beregszászi színház pedig Örkény művét, a Tótékat játssza május 16-án és 17-én. A Pécsi Balett a rijekai Horvát Nemzeti Színház Balettegyüttesét fogadja május 31-én, akik a Rómeó és Júliával érkeznek Pécsre.

A Bóbita Bábszínház is fontos helyszíne lesz az olimpiának. A Bóbita Bábmúzeum egy különleges tárlatot lát vendégül: a tradicionális kínai és tajvani kesztyűsbábokat, míg a Bóbita szinpadán április 24-én a világhírű tajvani bábos, Yeung Fai előadását csodálhatják meg az érdeklődők. Egy napra rá a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem versszínházi produkciója, míg májusban a nagyváradi Liliput társulat és a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház érkezik egy-egy előadással.

Árnyszínház nagyjai érkeznek

A magyarországi Színházi Olimpia programjának része lett számos hazai fesztivál. A MárkusZínház révén áprilisban Pécsre költöznek az Árnyvilág nagyjai, a II. Karakulit Nemzetközi Árny-játék Fesztiválnak köszönhetően. Április 19-23. között összesen 12 országból 16 színházi előadás mutatkozik be, emellett számos kísérleti alkotó műhellyel, workshopokkal és fesztiválhoz kapcsolódó kiállítással várják a közönséget. 

A Színházi Olimpia keretében május 7-21. között Magyarország ad otthont a Nemzetközi Színházantropológiai Iskola/Új generáció (ISTA/NG) műhelyének, amely helyszíne Pécsvárad lesz. Június 4 és 10-e között az Országos Diákszínjátszó Egyesület szervezésében kerül megrendezésre a Nemzetközi Színjátszó Találkozó Pécs városában és Orfűn. A fesztiválon 150 diák vesz részt 15 különböző országból. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában