Erasmus+

2023.03.28. 13:40

Tánccal és énekkel fogadták a külföldi vendégeket a pécsi iskolában

Második alkalommal érkeztek olasz, francia és spanyol tanárok, diákok a Cserepka Iskolába az Erasmus+ program keretében, hogy magyar résztvevőkkel kiegészülve fedezzék fel Pécs városát.

Cz. E.

Fotó: Cz. E.

Március 27-én érkeztek meg a külföldi vendégek Pécsre, akiket másnap, azaz március 28-án a Cserepka Iskolába (Tási) vártak, hogy megnyissák a kultúrában és sportban gazdag hetet.

Fotós: Cz. E. 

Az udvaron a magyar diákok tánccal és énekléssel fogadták a messziről érkezőket, majd az intézmény aulájában egy kisebb citera koncertre is sor került, ami tökéletes alapot adott az ezt követő néptánc-foglalkozásnak. A programot a Berze Nagy János Művészeti Iskola biztosította, amelynek helyszínéül a Pécsi Kulturális Központ adott otthont.  

Az Erasmus+ program fókuszában a kooperatív tanulás és tanítás áll, amelynek legfőbb célja az európai jó gyakorlatok cseréje az intézmények és nemzetek között.  

– A program 2020-ban indult, de a Covid-19 járvány miatt az első alkalom online valósult meg. A 2021-2022-es tanévben valósultak meg az első fizikai mobilitások, és ez a második alkalom, hogy a Cserepka Iskolába külföldi diákok, tanárok érkeznek, akik részére számos programmal készültünk

 - számolt be Tóthné Farkas Andrea, a Cserepka Erasmus+ program koordinátora.  

A multikulturalizmust és multilingualizmust, azaz a többnyelvűséget is fókuszba helyező program keretében nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek megértsék, hogy minden nyelvnek meg van a maga szépsége, az értéke és egyik sem kisebb a másiknál. Ezen gondolat mentén bizonyos alapszavakat mindig elsajátítanak a gyerekek egymás nyelvén.  

Tóthné Farkas Andrea elmondta, hogy mára már hagyománnyá vált, hogy a szülők felé is kinyitják a programot, és azon édesapák és édesanyák, akiknek a gyerekei részt vettek fizikai mobilitáson, különböző magyar ételeket készítenek, hogy a külföldi vendégek megismerhessék gasztronómiánkat is. 

Fontos szerep jut a sportnak

A kulturális események mellett – közös néptáncolás, csempefestés a Zsolnay Negyedben – számos sport programmal is készült a szervező intézmény a külföldi vendégek számára, de nem a versengő, hanem az együttműködésen alapú játékokat részesítik előnybe. Lesz élménypedagógia-foglalkozás is, amelynek során vegyes csapatokban kell majd együtt dolgozniuk a diákoknak, ahol például bekötött szemmel kell vezetniük egymást. Minden sport program játékszabálya úgy van kialakítva, hogy muszáj legyen együttműködniük a résztvevőknek – emelte ki Tóthné Farkas Andrea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában