A kezdetektől a jelenig

2023.03.08. 10:41

Újra megnyitja kapuit a belvárosi Retro Könyvvásár Pécsen

Van Pécs belvárosában – a Király u. 9. szám alatti udvarban – egy igazi kincsesbánya, a Retro Könyvvásár, amely minden évben március 15. és október 23. között tárja ki kapuit szombatonként. A tizennegyedik évad március 18-án rajtol el.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

– A könyvvásár történetéhez egészen 2010-ig kell visszamennünk, amikor is Pécs Európa Kulturális Fővárosa lett 

– kezdte Márkus István, a Csorba Győző Könyvtár munkatársa, aki szívügyének tekinti a helyet.

A projekt egyik kulcsmomentuma a Tudásközpont megépítése volt, ezzel párhuzamosan zajlott a Csorba Győző Könyvtár és a Pécsi Városi Könyvtár összevonása. Mindez, valamint a Kilenc Király Gyermekkönyvtár elköltözése nagy mennyiségű könyvállományt eredményezett, amelyet mind a könyvvásár helyszínére szállítottak.

Könyveket teregettek

Még 2010-ben a gyermekkönyvtárosok könyvteregetést tartottak. Madzagokat húztak ki és ráteregették a gyermek- és mesekönyveket. A családok pedig hozták a megunt köteteket, és azért cserébe választhattak egy másikat.
A teregetést pedig újra meg kellett szervezni a POSZT miatt. Az udvar közepén dobozokba tették ki a könyveket, ami annyira sikeres volt, hogy ismét meg kellett rendezni, és ezen az úton haladva alakult meg a Retro Könyvvásár jelenlegi formája.
Lelkes kollégák, önkéntesek jöttek segíteni. Pakoltak, ötleteltek, hozták a lomtalanításkor talált retró kincseket: régi telefon, Pacsirta rádió, Alba Regia televízió, írógép, hintaló, roller. És mindezek mai napig díszítik a Retrováriumot.

A vásárlással támogatunk

– Az alapelv, hogy befogadunk könyveket, amiket szakembereink megnéznek. Szükség esetén a fiókkönyvtárainkba vagy valamelyik vármegyében lévő könyvtárba juttatjuk el őket. Amikre pedig nincs igény, az ide kerül a vásárba. De, ha itt vásárolnak könyvet az olvasók, azzal is a könyvtárakat támogatják, hiszen a befolyt összegen új köteteket vásárol az intézmény – hangsúlyozta Márkus István.
A népszerű udvarban álló üres épület 2012-ben virágzott fel, hiszen megnyílt a Belvárosi Fiókkönyvtár. Két éve pedig újabb funkcióval bővült: Belvárosi Ifjúsági Tanuló Tér (BITT) is működik a falak között. Programokkal telt meg a külső és a belső tér is. Minden belvárosi program, megmozdulás – Nyitott Udvarok, Fényfesztivál, Összművészeti Fesztivál – során az udvar nyitva áll. Az utóbbi években pedig adventi retró könyvvásárt is tartanak, amelyek szintén népszerűek.

Még mozog is

A Retro Könyvvásár még mozog is, hiszen válogatott könyvmennyiséggel, mozgatható polcokkal tavasztól majdnem minden fesztiválra kitelepülnek Retro Olvasóliget és Könyvvásár néven. Könyvek, babzsákok, fotelek, karos lámpák és az elmaradhatatlan retró zene – Status Quo, Modern Talking, Neoton Família – alkotja a repertoárt.

Álljunk meg

Az egyik legérdekesebb dolog, amire Márkus István felhívta a figyelmem, hogy nincs kitéve óra. Azt szeretnék, hogy álljon meg egy picit az idő az emberek számára, ne rohanjanak vissza a száguldó világba, maradjanak, üljenek le, olvassanak és beszélgessenek. Ahogy Márkus István fogalmazott: – Ez nem egy könyvesbolt, hanem egy közösségi tér, amely egy egyszerű dobozos könyvvásárból nőtte ki magát.

További információért és kulisszák mögötti fotókért érdemes ellátogatni a Retro Könyvvásár Facebook oldalára, ami az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/retrokonyvvasar


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában