Kedvünkre válogathatunk

2023.03.25. 07:01

Vessük bele magunkat a hétvégén a programkavalkádba

Itt a hétvége, szóval ideje felvenni a kultúrabakancsot, hogy aztán belevethessük magunkat a programrengetegbe.

Czeczon Enikő

Fotó: Matey István

Eseményekben ezen a hétvégén sem szenvedünk hiányt: csillagászati érdekességek, híres zenekarok koncertjei, tavaszköszöntő szimfonikusok, modern képzőművészeti bemutatók, francia filmek. Lesz minden, mi szem-szájnak ingere, csak győzzünk választani. 

A művészet szerelmeseinek 

Ha a kortárs művészek munkáiban merülnénk el szívesen, akkor mindenképp érdemes ellátogatni a Pécsi Galériába, ahol Silaro címen nyílt kiállítás. A tárlaton Bükösdi Kálmán tájképei, Dechandt Antal faszobrai és Szilágyi Szilárd a természet és az ember kölcsönhatását bemutató alkotásait csodálhatja meg a nagyérdemű. A kiállítás május 13-ig látogatható. Ha további képzőművészeti csodákra szomjazunk, akkor ifj. Ficzek Ferenc Fragmentált képarchitektúrák című kiállítását is mindenképp látni kell, amelyen az izgalmas színkombinációk és a váratlan színkeverékek világában van lehetőség elmerülni. Ez az összeállítás április 14-ig látható. 

Elveszhetünk az űrben 

Ha inkább a világegyetem titkait fedeznénk fel, akkor a Csillagászati Hét programkavalkádjába vessük bele magunkat. Szó szerint a határ a csillagos ég. Lesz biztonságos napfoltmegfigyelés, filmvetítések, élőszavas előadások, amelyek által bővíthetjük ismeretünket a tudományos-fantasztikus világ földről is elérhető csodáiról. De terítékre kerülnek a sci-fi műfajában született alkotások - Star Wars, Star Trek, Mentőexpedíció, Armageddon, Csillagok között – valóságtartalmai, a Mars-expedíció jövője, a gyerekek pedig küldetésre is indulhatnak a vörös bolygóra. És még megannyi más program várja majd az űr szerelmeseit a hétvégén, amelyek közül a Zsolnay Negyed oldaláról lehet szemezgetni a kedvünkre valót. 

Tavaszi hangverseny is lesz 

Ha dallamokkal kényeztetnénk hétvégén a füleinket, akkor március 25-én mindenképpen a Pannon Filharmonikus tavaszszentelő hangversenyén a helyünk, ahol a darabok fixen kiűzik a telet a lelkünkből. Felcsendül majd Stravinsky Tavaszi áldozata, amelyet tíz évvel ezelőtt játszottak Pécsett utoljára, de hallható lesz Bartók Brácsaversenye is, amelyet a világ legjobb brácsaművésze, Antoine Tamestit játékán keresztül élvezhetünk. Ha azonban a klasszikus zene nem vonz minket, akkor egy nagy visszatérő együttes, a NOX koncertje az Expo Centerben hívogató lehet. A formáció hosszú, tizenhárom évi szünet után tér vissza a pódiumokra, hogy a popdalokat magyar népzenével ötvöző társaság újra meghódítsa a szívünket. 

Ünnepeljük a franciákat 

A filmek szerelmeseinek pedig az Apolló Moziban a helyük, ahol már nagyban zajlanak a 13. Frankofón Filmnapok, amelynek keretében francia alkotásokat vetítenek egészen március 26-ig. Érdemes onnan is szemezgetni, hiszen keserédes vígjátékok, drámák és feel good filmek is repertoáron vannak. 

Ejtsük útba Bólyt is 

Hova érdemes még kiruccanni? Hát Bólyba, ahol március 25-én 10 órától Nők tudatosan! – címmel az első női workshopot szervezik meg az Erzsébet Vigadóban. Itt személyi edző, alakformálóstúdió-vezető, mesterkozmetikus, dietetikus, jógaoktató ad tanácsot nőkről nőknek. A két­órás workshop ingyenes, de előzetesen regisztrálni kell rá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában