Ikonikus épület

2023.04.10. 13:39

Egy legendás pécsi ház új élete

Pécs egyik ikonikus épületének megmentése nagy figyelmet kapott építész körökben, és a város lakói is lelkesen követték az eseményeket. Az 1906-ban emelt szecessziós házban található ez a modern loftlakás - olvashatjuk a lakaskultura.hu oldalon.

forrás: Lakáskultúra.hu

Fotó: Barbay Csaba

Amikor Kiss Szabolcs megtudta, hogy felújítják a Pécsi Napló Pilch Andor tervezte legendás épületét, azonnal érezte, hogy ebben a tömbben fogja megtalálni a lakást, amelyet régóta keres. A belvárosi szecessziós ház homlokzatának renoválását és a mögötte lévő blokk építését nagy odafigyeléssel végezte a beruházó. Az utcafront műemléki védettségét tiszteletben tartva úgy alakították ki a modern tömböt, hogy megmaradjon a látványos eredeti homlokzat.

Régi időket idéző hangulat, izgalmas terek

– Először a hátsó részben nézelődtem. Aztán kiderült, hogy az eredetileg irodáknak szánt tetőtérben mégis lakások lesznek, és lecsaptam a nagyobbikra – meséli házigazdánk.

Sokakat elriasztott volna a vételtől az, ami őt leginkább magával ragadta: a régi időket idéző hangulat, a tereket megosztó szerkezeti elemek, a ferde tetősíkok. Szabolcs éppen a különleges építészeti adottságokat, az indusztriális hangulatot találta izgalmasnak.

Fotós: Barbay Csaba

– Mintha engem mindig megtalálnának a magas terek – mondja mosolyogva. – A családi otthonunkban szintén van olyan tér, amely két szint magas, és a korábbi lakásunkban is volt. Számomra kifejezetten vonzó a nagy belmagasság és a lofthangulat.

Adta magát az indusztriális stílus

Az ingatlan még nem volt kész a vásárlás pillanatában, így Szabolcsnak lehetősége nyílt rá, hogy teljesen a saját elképzelései szerint alakítsa ki a tereket.

Fotós: Barbay Csaba

– Vátyi Erika pécsi lakberendező segített tanácsadóként. Azonnal neki is kellett látni a közös munkának, mivel a vásárlás utáni hétfőn jöttek volna gipszkartonozni. Egy hétvégénk volt, hogy teljesen újratervezzük az alaprajzot – magyarázza. – Először eldöntöttük, hogy a plafont nem hozzuk le vízszintesre, hanem nyitva hagyjuk a szerkezetet. Aztán újragondoltuk a lakás beosztását, mert nem tetszett a szétszabdalt, logikátlan elrendezés. Végül csak a fürdőszoba, a WC és a gardrób lett zárt tér, a többi helyiséget egybenyitottuk. A nagy belmagasságnak köszönhetően arra is volt lehetőség, hogy a fürdőszobát a tervezetthez képest a lakás túlsó végébe helyezzük, mivel a kicsit megemelt padló alatt elfértek a vízcsövek.

Fotós: Barbay Csaba

A stíluson nem kellett gondolkodni. A ház homlokzata és a szabadon hagyott belső tér miatt magától értetődőnek tűnt, hogy indusztriális enteriőrt hoznak létre. A szabadon hagyott téglafalak és a nagy nyitott tér mellett számos egyéb jellegzetes loft megoldást alkalmaztak.

– Folyamatosan egyensúlyoztunk Erikával, én mindig több ipari elemet vittem volna bele. Ő viszont lágyította volna az összhatást – emlékszik vissza a tulajdonos.

Fotós: Barbay Csaba

A nagy múltú pécsi épülethez méltó lett a lakás

Különösen látványos a látszófal, amely a hálót választja el a nappali terétől. Az üvegfalat álosztókkal készítették el, mert vasszerkezetből nem lehetett volna kialakítani az egyenletes kiosztást. Szinte az egész lakásban fahatású vinilpadlót használtak, mivel ez melegséget sugároz, ugyanakkor kevésbé sérülékeny, mint a fapadló. A tégla és a fa színe mellett fontos szerepet kap a fehér, valamint a fekete, utóbbi az ipari hangulatot erősíti. A kanapé és az ágy árnyalata ugyanakkor élettelivé teszi a tereket, és kicsit finomítja a szigorú, férfias hangulatot. Gondosan figyeltek minden apró részletre, hogy valóban egységes legyen az enteriőr. Még a régi időket idéző konnektorok rögzítőcsavarjainak színét is a koncepcióhoz igazodva választották ki.

– Nem volt egyszerű feladat a felújítás és berendezés, hiszen egyrészt nehéz megfelelő szakembereket találni, másrészt néhány terméket külföldről kellett megrendelnünk, mert itthon nem sikerült beszerezni őket – meséli Szabolcs. – Végül azonban minden problémát megoldottunk, és azt hiszem, a nagy múltú épülethez méltó lakást hoztunk létre…

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában