Nagyon extrém a Szeresd

2023.04.01. 10:52

Egyedüli diákrendezőként nyerte el az alkotói különdíjat Nógrádi Benjámin

Március utolsó hétvégéjén lezajlott a Dél-dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozó Csurgón, ahol a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola diákja, Nógrádi Benjámin alkotói különdíjban, valamint az általa és a csapata közreműködésével írt darab ezüst minősítésben részesült.

Czeczon Enikő

A színjátszás Benjámint már általános iskola ötödik osztálytól kezdődően megfogta magának, és azóta sem ereszti. Tagja az ANK színjátszócsoportjának, a Janus Egyetemi Színház társulatának, valamint a 2022-ben indult JESZ diákszínjátszó csoportjának is. És ehhez idővel az írás és az alkotás folyamata is társult. 
– Verseket és novellákat írtam, de csak úgy magamnak. Az elmúlt egy évben elkezdtem érezni, hogy engem jobban érdekel, hogy elkészítsük a darabot, mint hogy játsszak benne, és idővel egyre inkább ezzel foglalkoztam szívesen – mesélte Benjámin, aki e gondolat mentén eldöntötte, hogy saját rendezésű darabbal szeretne részt venni az RDT csurgói fordulóján is. 
Még 2022 nyarán született meg benne az az ötlet, amit aztán újra elővett. Jelenteket, monológokat írt, hogy lássa, hogyan nézne ez ki a színpadon, és rájött, hogy ezzel mindenképpen érdemes foglalkozni. Hosszadalmas, nehéz folyamat után végül megszületett a Csurgón bemutatott darab, a Szeresd. 
– Az alapkérdés az én fejemben az volt, hogy min kell végigmennie az embernek ahhoz, hogy megváltozhasson. Tehát, hogyha felismer magában egy problémát, akkor milyen utat kell bejárnia ahhoz, hogy azon a problémán változtasson, illetve hogy egyáltalán ez lehetséges-e – avatott be minket Benjámin. – Ezt húztuk fel egy szerelmi történetre, ami a főhős, Gábor bonyolult belső világával foglalkozik. 

A téma nem könnyű, de Benjámint már rég foglalkoztatja ez a kérdés. Nem egy versében központi elem, hogy a mentális, lelki, szociális problémával küzdő központi szereplő hogyan tudja a kapcsolatait kezelni, és ez nőtte ki magát annyira, hogy egy darab szülessen belőle. A mű létrejöttében sokat segített egy baráti csapat (Fonyó Ábel, Fülöp Júlia, Koós Szüvellő, Ladnai Loránd). A pécsi középiskolás diákokból álló formáció az Arcok nevet kapta, és először a fesztiválon mutatkoztak be közösen. 
Benjámin a fellépés előtti élményekről is beszámolt: 
 

– Számomra nagyon durva élmény volt, amit Csurgón tapasztaltam, amit még most sem fogtam és dolgoztam fel teljesen. Kicsit elveszve éreztem magam. Teljesen új volt, hogy én most nemcsak mint színjátszó megyek oda, hanem mint csoportvezető-rendező is. 


A játék előtt aztán egy széken állva kellett felvezetnie a darabot közel kétszáz színjátszó előtt. Az ott elhangzottakból a „Próbáljatok mindent befogadni, amit kaptok!” mondatát emelte ki. Ezt azért tartotta fontosnak, mert a verseny előtti főpróbát követően a barátok összegzésként azt mondták, hogy a darab „nagyon extrém és tele van erős jelentekkel”. 
 

– Végül nagyon jó reakciók érkeztek, kiderült, hogy a poénok szerencsére működnek. A szakmai értékelés során is sok pozitív visszajelzést kaptunk a zsűritől, azt is hangsúlyozták, hogy az Arcok csapata mindenképp maradjon együtt, mert egy értékes alkotó közösségé váltunk.

 
A siker a díjazásban is tükröződött, hiszen a darab ezüst minősítésben részesült, Benjámin pedig elnyerte az alkotói különdíjat, ami azért is kiemelkedő, mert ő volt az egyetlen diákrendező. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában