Otthagyhatjuk saját verseinket

2023.05.04. 19:57

A kortárs költészet érdekes és új perspektíváját nyitja meg a világnak

Megnyílik a második Verskiállítás az Alma Galériában május 5-én délután 5 órakor, amelynek első felvonására még 2022-ben került sor.

CZ.E.

Fotó: Jure Divich

A verseké a főszerep az Alma Galéria májusi Létra névre hallgató tárlatán, amelynek tavalyi sikere után, ahol Dalmai Rozi, Hetesi Julcsi és Rónoki Bertalan voltak a kiállítók, idén is kiválasztottak egy hónapot a szervezők, amikor pécsi költőknek adnak lehetőséget, hogy megmutassák magukat.

A kiállítóterem jelenlegi vezetője, Krausz Gréta elárulta, hogy ennek a különleges tárlatnak az a célja, hogy az emberek kicsit közelebb kerüljenek a versekhez, és rájöjjenek, hogy a kortárs költészet mennyire érdekes és új perspektíváját nyitja meg a világnak. Ebből kifolyólag pedig mindenkinek lehetősége van egy kicsit a kiállítás részévé válni, és otthagyni egy verset az erre kialakított falon. 

Kik az idei kiállítók? 

Bali Anikó Kisvárdán született. Jelenleg Magyarhertelenddel él családjával és van egy kutyája is. Pécs úgy kapcsolódik életéhez, hogy itt szerzett bölcsész diplomát. Írásai között versek és prózák szerepelnek, amelyekből nem egy szerepelt már a Parnasszus, a Bárka és az Élet és Irodalom hasábjain. És hamarosan megjelenik első kötete is a Parnasszus Kiadó gondozásában. 

A kiállítók között szerepel a Mendén született Bánfi Veronika, aki tanulmányait Pécsen végzi pszichológia szakon, és még az Előretolt Helyőrség Íróakadémia programjában is részt vesz. Veronika már tizenötéves kora óta foglalkozik az írással, és két éve már folyóiratokban is publikál. Az írás, mint tevékenység számára az apró, érzelmes pillanatok elkapásáról szól, mindig is ezekből tudott a legjobban táplálkozni.  

A tárlat harmadik kiállítója Kopecskó Jáde, aki azt vallja magáról, hogy egy huszonnégy éves életútkereső tanonc. Budapesten született, de Szigetvárra költözött, gimnáziumi tanulmányait pedig Pécsen kezdte meg, majd az egyetemet is itt járta ki. Az alvás nem az erőssége, helyette inkább olvas, fest és ír. Utóbbi régi és állandó szerelme - talán tizenkét éves lehetett, amikor kitalálta az első történetét, és azóta nincs megállás. Számtalan regényötlete van, és reméli, hogy egy nap majd úgy olvashatják és élvezhetik ezeket az olvasók, ahogy ő forgatja kezében újra és újra Gárdonyi Géza Isten rabjai című kötetét. Idén jelenik meg első szöveggyűjteménye az Irodalmi Rádió Kiadó jóvoltából. 

Hajnal Éva a Litera-Túra Művészeti Magazin, -folyóirat és -Kiadó alapító-tulajdonosa, főszerkesztője a negyedik szereplője a kiállításnak, aki Komlón született, de Pécsen él. Édesapja 1967-es tragikus halála óta ír. Szerzői oldala megtalálható a Hetedhéthatár közérdekű magazinban, a Terebess Magyar Haiku Költők gyűjteményében, az Ezüsthíd és a Magyarul Bábelben oldalán. Ez idáig 80 alkotását fordították több nyelvre és versei rendszeresen megjelennek online felületeken is. 

És végül, de nem utolsó sorban Fehér Dorka versei is olvashatók lesznek a tárlaton, aki húsz éves, és ehhez mérten idegenkedik az alvástól, az evéstől, a lakhatástól - már ami az életmódját illeti. Szociális munkásnak tanul, önkénteskedik, dolgozik, slammel, novellákat és verseket ír, és ha tehetné, Rejtő Jenőtől egy asztalra ülne, amikor a szerző Az elátkozott partot írja, vagy Szabó Magdával felesezne. De az időutazás felesleges veszélyeknek tenné ki a tér-idő kontinuumot, ezért marad a kávézásnál és a fent említett írók könyveinek olvasásánál.  

A kiállítás június 2-ig lesz megtekinthető, péntekenként pedig felolvasó esteket fognak tartani akusztikus koncertekkel a galériában.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában