Bama.hu podcast

2023.05.31. 18:50

Betonból bimbó Baranyában címmel jelent meg könyv a beremendi Megbékélés Kápolnáról

zs. k.

A beremendi Megbékélés Kápolna építészének, Csete Györgynek a hagyatékát őrző Csete Alapítvány kuratóriumi elnöke – az építész fia – Csete György Örs volt a bama.hu podcast sorozatának legutóbbi vendége. A vele készített interjú apropóját az adja, hogy nemrégiben megjelent egy könyv az épületről. A kiadvány tartalmáról, az épület különlegességéről és magáról az építészről is beszélgettünk. 

– A Megbékélés Kápolna édesapám egyik kedvenc épülete volt, és mondhatjuk azt is, hogy ez a templom az organikus, vagy más néven magyar élő építészetnek is az egyik emblematikus épülete. Az organikus építészet azt jelenti, hogy az építészek, akik ezt művelik, megpróbálnak visszatérni a kiindulási ponthoz, a gyökerekhez. Az édesapám egyrészt nagyon sokat táplálkozott a magyar népi paraszti építészetből, másrészt igyekezett olyan anyagokat használni az épületei megteremtése során, amelyek organikusan, helyben, ahol az az épület létrejött, megtalálhatóak, ott adottak. Beremenden organikus anyag ebben a tekintetben a cement, tehát itt az organikus azt jelenti, hogy olyat kell építeni, ami cementből van, mert helyben az az adottság. Ezért épült ez a kápolna vasbetonból, eredendően cementből 

– mondta Csete Örs.

A Betonból bimbó Baranyában című, nemrégiben kiadott könyv egy sorozat első része, melyet a Csete Alapítvány jelentetett meg azzal a céllal, hogy bemutassa az épületet, és azt a folyamatot, amely az épület megszületéséhez vezetett. Ennek megfelelően olvashatunk benne Csete György állandó alkotótársairól, Dulánszky Jenő statikus mérnökről és Csete Ildikó textilművészről, emellett megismerhetjük a tervek mellett azt is, hogy milyen gondolatok által jött létre az épület. 

Fotó: Csete Ors

Bemutatja a kiadvány azt is, hogy a közösség, akinek köszönhetően ez az épület létrejött (Beremend önkormányzata, Heindl József korábbi polgármester, és azok az emberek, akik az épület építésében önzetlenül közreműködtek), hogyan, milyen folyamatok mentén döntöttek úgy, hogy ilyen névvel, hogy „megbékélés”, a határtól néhány száz méterre létre kell jönnie egy kápolnának. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában