A bátorság tanúi lehetünk

2023.05.30. 14:00

Igazi érzelmi hullámvasutat ígér a Rómeó és Júlia előadás

Rómeó és Júlia történetét adja elő a Rijekai Balett társulata a Pécsi Nemzeti Színházban május 31-én, a 10. Színházi Olimpia keretén belül. A két tragikus sorsú szerelmes szívbemarkolóan fájdalmas, mégis felemelő története évszázadok óta vonzza a közönséget. A társulat igazgatójával és a két főszereplő táncossal többek között arról is beszélgettünk, vajon miben rejlik Shakespeare drámájának időtlen sikere.

Mohay Réka

Maša Kolar, a Rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház Balettegyüttesének igazgatója arról számolt be, többször is szembesült a veronai szerelmesek történetének megkapó mivoltával, hiszen maga is táncolt két feldolgozásban is. – Éreztem a történet és Prokofjev zenéjének magával ragadó hatását. A dallamok sokat tesznek hozzá az előadáshoz, ez talán az egyik legszebb Shakespeare-darabhoz írt zenemű. Törekedtem olyan koreográfust találni, aki frissességgel, de mégsem túlságosan absztrakt módon tolmácsolja a történetet, így esett a választás Jiří Bubeníčekre – fogalmazott Elmondta, az előadással többek között a színházban kevésbé otthonosan nézők megszólítása is. Érdekesség, hogy a színpadi táncjeleneteken túl videóvetítést is alkalmaznak, valamint színészeket is bevontak.

A Júliát alakító, spanyol származású Maria Matarranz de las Heras kiemelte, Júlia karaktere a felnőtté válás útját is bejárja az események leforgása alatt.

– Az ő karakterében van törékenység, sebezhetőség, erő, elkötelezettség, rettenthetetlenség… A szerep különlegessége, hogy mindezeken keresztül, pár hét leforgása alatt válik nővé. A kezdeti tiszta ártatlanságából és szüzességből eljut a Rómeó iránti abszolút, odaadó szerelem állapotába

 – fogalmazott.

Rómeó bőrébe az olaszországi születésű Michele Pastorini bújik majd a színpadon a Pécsre érkező előadásban. Ő karakterével kapcsolatban megfogalmazta, úgy látja, bátorsága alapvetően a Júlia iránti érzéseiből fakadnak.

– Eleinte csak keresi a szerelmet, azonban miután megtalálta, többé nem akarja feladni 

– fogalmazott.

– A történet nagy szerelemről, szeretetről szól, ugyanakkor mint az érem másik oldala, végigkíséri a hasonlóan intenzív gyűlölet is a két család között. Rómeó teljesen átadja magát a szerelem érzésének, mintha az élete semmit sem érne Júlia nélkül. Csodálatos bátorság ez, bármennyire abszurd, bármennyire őrültnek is tűnik. Abban a történelmi korszakban azonban ez olyasvalami volt, ami magasabb szintre emelte az embert, aki a másikért feladta saját életét. Azt gondolom, noha a mai korban talán már érthetetlennek tartanánk azt, amit a fiatalok tesznek, a közönség számára vonzó az, hogy tanúivá váljanak az effajta bátor önfeláldozásnak. Rómeó és Júlia története segít visszarévedni egy olyan korba, ahol még küzdöttek a szerelemért. Végső soron, úgy látom, mindannyian hinni szeretnénk, hogy a szerelemért odaadni magunkat mégiscsak szép és nemes dolog – összegzett Michele Pastorini.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában