Mesébe hív a gyermekopera

2023.05.13. 10:51

Jancsi és Juliska történetét mutatja be a látványos előadás

Az opera világát kívánja megismertetni a mese nyelvén, elbűvölő látványvilággal a Pécsi Nemzeti Színházban bemutatott Jancsi és Juliska meseopera. A darabot május 23-24-25-én még láthatja a közönség a kamaraszínház színpadán.

M.R.

Forrás: PNSZ

Fotó: Kis Kata Linda

A nézőket – kicsiket és nagyokat egyaránt – varázslatos mesébe kalauzolja el az előadás. Ennek egyik sarkkövét a PTE Művészeti Kar Tervezőgrafika Tanszék hallgatói által készített animációk jelentik, amelyek végigkísérik az előadást, egyedi és szemet gyönyörködtető látványvilágot létrehozva. Ezt erősítik Istvánfi Fruzsina díszletei és a Torbán Eszter Tünde által megálmodott jelmezek is.

Engelbert Humperdinck zenéjét felhasználva kettős zongorakísérettel hangzanak el az opera dallamai. Bár kiváló muzsikusok biztosítják a hangszerjátékot (Horváth Judit és Bókai Zoltán), s az élőzene hangulatát jelenítik meg, a kizárólag zongorahangon megszólaló kíséret egy idő után veszít a dallamok értékéből, némileg leszűkítve a zenében rejlő gazdagságot.

A szereplők kettős szerep­osztásban láthatók, a mese fő karakterei mellett egy narrátor (Gulyás Dénes/Tóth András Ernő) is megjelenik, aki segít végigkísérni a közönséget az operán. A narrátor öltözete és szövege is illeszkedik a történetbe, nem töri meg a cselekményt, inkább egy további értelmezési síkot ad a látottakhoz.

Jancsit és Juliskát egyaránt fiatal hölgyek alakítják (Busa Gabriella/Majercsik Júlia és Tatai Nóra/Raposa Kíra), ennek oka nyilvánvalóan a mezzoszoprán hangmagasság követelményében rejlik, s minden, a darabot műsorára tűző színháznál így valósul meg. Vélhetően ezt törekszik ellenpontozni, hogy az egyik szereposztásban a boszorkány is férfi (Bergovecz Dávid és Vermes Tímea váltják egymást), bár ez bizonyos szempontból szintén beilleszthető a történet fonalába.

Üde színfoltként jelennek meg a gyerekszereplők az előadás több pontján, akik játékosságukkal, énekükkel és mozgásukkal a közönség soraiban ülő fiatalok számára is közelebb tudják hozni a történetet.

Összességében a darab jelzi azt a törekvést is, miszerint a fiatalok felé folyamatosan lépéseket kíván tenni a színház. A március végén bemutatott meseopera mellett a Pécsi Balett Lúdas Matyija, illetve a Robinson! is – többek között – e céllal került műsorra. A Jancsi és Juliska mesés látványvilágával és lágy dallamaival azonban nemcsak a gyermekeknek, hanem a felnőttek számára is élményt kínál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában