Koncertajánló

2023.05.24. 14:00

Szakrális kompozíciók várják a pécsi bazilikában a zeneszerető közönséget

Ezen a héten, május 20. és 28. között rendezik meg hazánkban a Con Spirito Egyházzenei Fesztivált, amelynek során a Filharmónia Magyarország több mint tíz városban kínál lehetőséget arra, hogy közelebb kerüljünk az egyházi zenéhez. Pécsett is várják a zenekedvelő közönséget: a bazilikában május 24-én tartják koncertjüket.

W. K.

Fotó: Imre György

– A fesztivál neve: „Con Spirito” – azaz „lélekkel” elnevezés nemcsak a zenei darabok előadásmódjára utal, de arra is, hogy a hitre jellemző, a közösség belső szeretetéből fakadó lelkiség tölti meg, varázsolja ragyogóvá évről évre pünkösd napjaiban a fesztivál rangos, kiemelkedő koncertjeit – részletezte a programot a Pécsi Egyházmegye. 

Idén a népzene és az egyházzene kapcsolata kerül a középpontba: a pécsi székesegyházban szakrális kompozíciókat hallhat majd a közönség énekhangra, népi fúvós hangszerekre, brácsára és orgonára Szokolay Dongó Balázs, Bodrogi Éva, Fejérvári János és Horváth Márton Levente előadásában, a május 24-én 19.30-kor kezdődő koncerten. 

A Filharmónia Magyarország részletes programajánlója szerint ez a rendhagyó koprodukció sokéves közös zenei barátságra tekint vissza. – A régi zene specialista Bodrogi Éva és Szokolay hosszú évek óta kutatják és mutatják be koncertjeiken a régi magyar zene és a magyar népzene közös gyökereit, egymásba fonódását. Fohász című új, közös projektjük Szokolay Dongó Balázs legújabb kompozícióit veszi alapul, melyben magyar népénekek, középkori egyházi melódiák és saját dallamok kerülnek fókuszba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában