Bama.hu videó

2023.05.26. 20:00

Világszínvonalú a szigetvári Zrínyi vár új kiállítása (videó)

Bejártuk a május 19-én megnyílt Megállítani Szulejmánt kiállítást a szigetvári Zrínyi várban. A kazamatasoron helyet kapott tárlat egészen elképesztő élményt tartogat. Olyannyira színes, interaktív és izgalmas, hogy a VR-szemüveg, az időutazást lehetővé tevő busz és a plafonon játszódó kisfilmek között valóban úgy érezhettük, egy másik világba csöppentünk. A hosszú hétvégére kiváló baranyai családi programot jelenthet a felkeresése.

m. r.

Fotó: Laufer László

Egy több évszázaddal korábban lezajlott történelmi eseményt, legyen is az bármennyire jelentős, gyakran nem egyszerű olyan formában átadni, hogy ne vesszünk el a száraz adatok erdejében, ugyanakkor képes legyen megértetni az események lényegét.

A szigetvári kazamatasoron megnyílt tárlat kurátora Pusztai Tamás, az egri vár régésze,  már a megnyitón elmondta, a céljuk az volt, hogy bevonják a látogatót az eseményekbe. Most, végigjárva a tárlatot, úgy tapasztaltuk, ez maradéktalanul meg is valósult. Minden bizonnyal óriási munka és tervezés áll a háttérben.

A kamaszok sem fognak unatkozni

A kiállítás, mint azt a vár készséges animátorai is megerősítették, kifejezetten ifjúság-barátra sikerült. Az első teremben makettek és a virtuális valóság segítségével megismerkedhetünk az 1566-os csata előzményeivel, a helyszín akkori jellegzetességeivel. Megtudhatjuk, hol történt valójában Zrínyi kirohanásai, s átláthatjuk, milyen részekből állt az egykori vár. Állt ugyanis egy belső és egy külső vár, amelyekhez csatlakozott az új- és az óváros is.

A kezdeti információdömpinget követően a látogatók VR-szemüvegben és egy időutazó-buszban vehetnek részt egy múltba repítő túrán, ahol a vár több száz évvel ezelőtti állapotát, fázisait ismerhetik meg.

Egy különös padszerű pihenőhelyre ledőlve pedig a plafonon követhetik figyelemmel a humoros, ötletes, kifejezetten fiatalos videóismeretőt, ami a Szigeti veszedelem üzenetét, célját, illetve az eposz korabeli jelentőségét mutatja be érhető és lényegre törő módon.

Az alkotni vágyók különleges homoklból megépíthetik azt a várat, amelyet ők építettek volna Zrínyiéknek.

Végül Zrínyi öltözetét is felpróbálhatjuk

Az utazásunkat pécsi hangok és arcok is színesítik, az első terem professzorának személyében Czéh Dánielt, a Bóbita Bábszínház művészére, a buszban pedig Köles Ferenc, pécsi színművész hangjára ismerhetnek a szemfüles látogatók.

A tárlat utolsó, kreatív foglalkozásokat is lehetővé tevő termében számos méretben és fazonban várják a látogatókat a Zrínyi korát idéző férfi és női öltözékek, fegyverek. Ezeket is magunkra ölthetjük, ez által még közelebb kerülve az egykori hősökhöz.

Emellett még további játékok, hangfelvételek és történelmi érdekességek, régészeti leletek teszik gazdagabbá a több órás minőségi élményt nyújtó tárlatot. Az interaktivitást az egész kiállítást végigkísérő, válaszra váró kérdések is elősegítik, amelyek során fagolyókkal szavazhatunk, gondolkodhatunk, és beleélhetjük magunkat a hősök bőrébe, végiggondolva, mi, az ő helyükben miként cselekedtünk volna, hogy megállítsuk Szulejmánt?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában