Idén is elkelt a menyasszony

2023.06.06. 11:31

A falu utcáin mulattak a XI. Egregyi Lakodalmas Fesztiválon - videó

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a hagyományos Egregyi Lakodalmas Fesztivált június 3-án, szombaton. A látványos lakodalmas menettáncot követően az Arnold-ház színpada megtelt a néptáncos műsorra érkező nézőkkel.

M. R.

Forrás: Magyaregregyi Hagyományőrző Egyesület

Az évek óta nagy sikerrel zajló fesztivál a régi idők lakodalmait eleveníti fel, a falu népét is bevonva. A hagyományőrzők népviseletbe öltözve játsszák el egy közel százötven évvel ezelőtti lakodalom menetét, melyben a vőlegény és a menyasszony kikérését, illetve a templomi esketést is megelevenítik látványos, élőzenével kísért menettánccal kísérve.

Idén a vőlegény kikérése az Arnold-házban, a menyasszonyé a Kozmann Vendégház előtt történt. A kikérők után a harangláb közelében álló keresztnél zajlott az esketés jelenete, mely után visszatért a násznép az Arnold-ház udvarába. Itt a friss házaspárt alakítók közös fafűrészeléssel adtak bizonyságot rátermettségükről, amiért jutalmul pálinkát, zsíros kenyeret kaptak, majd közös tánccal ünnepeltek az udvaron. A menettánchoz a zengővárkonyi rezesbanda, a Köpüfa Zenekar muzsikált. 

A helyi önkormányzat és a Magyaregregyi Hagyományőrző Egyesület szervezésben zajló program délután az Arnold-ház színpadán folytatódott a Máré Hagyományőrző Tánc­csoportot, a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület tagjai, a Nagydorogi Búzavirág Néptáncegyesület, az Őszirózsa Tánccsoport és a Magyaregregyi Hagyományőrző Tánccsoport műsorával.

A színpadi műsor végeztével a szervezők vacsorával, húslevessel és töltött káposztával kínálták a fellépőket, este pedig hagyományos, remek hangulatú lakodalmi bál fogadta a résztvevőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában