Cipő mágiák – mágikus cipők

2023.06.08. 12:30

A hágai Virtual Shoe Museum kiállítása a Pécsi Galériában

Divat, design, művészet, illúzió és mindez együtt a hágai Virtual Shoe Museum ámulatos Shoe Fantasies/Cipőfantáziák című tárlata, amely június 9-től egész nyáron át látogatható a Pécsi Galériában.

bama.hu (forrás: zsök)

Forrás: ZsÖK

A kiállítás kurátorai, Liza Snook a Virtual Shoe Museum alapítója és Amber Aurélie Ambrose flamand cipő designer, akik a világ szinte minden pontján elkápráztatták már a nézőket a cipőikkel.

“Nő magas sarkúban, veszélyesebb, mint egy töltött fegyver.” – vallja Amber Ambrose flamand designer, aki különleges, “égig érő sarkú” cipőivel vált ismertté a világban. Amber a divat és a művészet határait kutatja, megkérdőjelezi a társadalmi elvárásokat és új univerzumok felfedezésére, új látásmód kialakítására törekszik. Összeköti a művészetet, a divatot, a különböző kultúrákat. Elkötelezett a fenntartható, innovatív technikák és anyagok iránt. Hollandiában és Kínában tanítja az új tervező generációt, de kiállításokat is rendez és előszeretettel dolgozik olyan koncepciókon, amelyek elvarázsolják a nézőket.

Liza Snook 2004-ben hozta létre a VirtualShoeMuseum.com webhelyet. Ez egy digitális platform cipőrajongók és szakemberek számára, ahol tervező, szín, típus vagy anyag szerint lehet cipőket keresni. A honlapon megtalálható a nap cipője, a közelgő cipőkiállítások listája és egy blog is. Vagyis minden, ami cipő: hordható darabok, festmények, szobrok, illusztrációk, videók. Az anyagok tekintetében is széles a választék: bőrből, textilből, de medúzából, üvegből, cukorból, vérből, hínárból és még ki tudja hány féle anyagból készült cipőket is találhatunk itt.

Liza Snook és Amber Ambrose közös kiállítása kifejezetten a pécsi LOKART Fesztivál Prológjára készült. A több mint 80 cipőcsoda között látható Zaha Hadid krómozott vinylgumiból és olasz kecske-nappa bőrből készült NOVA című cipője.

A divat és show business világát Lady Gaga, Taylor Swift és Fergie cipői reprezentálják. A kiállító angol, belga, bolgár, holland, izraeli, japán, orosz, olasz és román tervezők mellett, Atalai Zita, Kovács Sára, Melegh Anna és Tóth-Kern Enikő cipőalkotásait is megcsodálhatjuk. A meghökkentő virág- és állatcipők, az absztrakt és post human kompozíciók, az animációsfilmeket, divatshow-kat bemutató videók páratlan élményt nyújtanak, hiszen Liza és Amber verhetetlenek a cipőkben és cipőillúziókban.

Megtekinthető: június 9-től szeptember 3-ig a Pécsi Galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában