Jubilál a néptánckör

2023.06.04. 17:30

Szigetváron ünnepi műsorral várják a magyar tánc szerelmeseit

Húsz éve ropják töretlenül a Szigetvári Néptánc Kör tagjai. A június 10-én, 17 órától tartandó, ingyenesen látogatható jubileumi estjükre várnak minden népzene és néptánc iránt érdeklődőt a Vigadó színpadán. A felnőttekből álló, magyar néptáncokat művelő és bemutató csapat a térség rendezvényein túl rendszeresen lép fel hazánk határain kívül is.

m. r.

A lelkes csoport tagjai húsz évvel ezelőtt, hiánypótló jelleggel indították el tevékenységüket, mégpedig úgy, hogy kezdetben az alapító tagok gyermekei jártak néptáncra, ám a magyar néptánc és zene minden mással összetéveszthetetlen egyedisége a szülőket is magával ragadta.

– A legtöbbünk gyereke Virág Ritánál tanult a zeneiskolában, ott szerettünk bele a műfajba, s megfogalmazódott bennünk, milyen jó lenne egy felnőtt csoport is

 – mondta el Mayer Ágnes, az egyesület elnöke.

– Ezt követően némi szervezés és megbeszélés után sikerült útjára indítanunk a néptáncpróbákat, majd az egyesületet is, amely immár húsz éve működik – tette hozzá Mayer Ágnes, aki közel tíz éve látja el az elnöki teendőket.

Eleinte a már említett Virág Rita néptáncpedagógus-etnográfus, a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola jelenlegi igazgatója tanította számukra a különböző táncokat az együttes művészeti vezetőjeként, az utóbbi években pedig Gálber Attila, a pécsi Misina Néptáncegyüttes vezetője folytatja ezt a munkát.

A csapat rendszeresen lép fel Szigetváron, a városi ünnepségek, programok visszatérő fellépői.

– A Zrínyi Napok mindig benne vannak a naptárunkban, legutóbb a Misina Táncegyüttessel közös műsort adtunk, illetve felléptünk nemrég a május elsejei programon is – számolt be az egyesület vezetője.

A csapat határon túl is rendszeresen bemutatkozik, ennek egyik fő helyszíne a németországi Eppingen.

– Szigetvár testvérvárosa Eppingen, ahova júliusban ismét ellátogatunk, de már közel húsz éve tart ez a kapcsolat, s egy-két évente mindig kapunk meghívást. Náluk fontos rendezvényt jelent az úgynevezett „Altstadtfest”, az óváros fesztiválja, ahova minden a településről elszármazottat várnak.

Ilyenkor tartják például az osztálytalálkozókat is, így évente közel 20-30 ezer résztvevő érkezik. Ezeken az alkalmakon mi is rendszeresen táncolunk, előfordult, hogy egy hétvégén nyolc fellépésünk is volt – mesélte Mayer Ágnes.

A június 10-én öt órakor kezdődő jubileumi műsorra a szervezők vendégegyütteseket is hívtak, így a házigazdák mellett láthatja a közönség a Misina Néptáncegyüttes, a barcsi Boróka Táncegyüttes, a Sárköz Néptáncegyüttes, valamint a Csillagvirág Egyesület produkcióit is, a muzsikáról a budapesti Sárarany Zenekar gondoskodik a műsor során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában