Sok előnyt egyesítenek

2023.09.17. 16:40

Együttműködési megállapodást készítenek elő a PTE és a város kulturális csúcsintézményei

Az összefogás keretében az olyan pécsi, kulturális intézmények, mint például a Pécsi Nemzeti Színház, vagy a Pannon Filharmonikusok és a Filharmónia Magyarország Nkft. többek között egyedi, kedvezményes jegy és bérlet konstrukciókat alakítanak ki az egyetem dolgozói és hallgatói számára. Az együttműködés egyik célja, hogy hozzáférhetővé tegye a PTE polgárai számára a magaskultúrát, annak érdekében, hogy azt minél szélesebb körben megismerhessék. A megállapodás további célja a hallgatók kulturális szemléletformálása, valamint az intézmények közötti együttműködés elmélyítése.

Bama.hu

Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében a kulturális ismeretek bővítésének, a művészetek, illetve a kultúra és az oktatás összekapcsolásának fontosságáról beszélt. 

Büszke vagyok arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara szakmai, művészeti és pedagógiai tevékenységei mellett a térség kulturális életének meghatározó résztvevője. A kar hallgatói és dolgozói elhivatottan ápolják a Kárpát-medencéhez, és benne Pannóniához köthető művészeti értékeket, ami mindannyiunk számára követendő példa kell, hogy legyen. Bízom abban, hogy ez a mostani formális együttműködés tovább erősíti azt a kapcsolatrendszert, ami jelenleg is fennáll a Pécsi Tudományegyetem és a kulturális intézmények között

–  mondta dr. Miseta Attila.

A PTE kulturális tanácsadója, az egyetem alumnusa, dr. Fülöp Péter abbéli reményét fejezte ki, hogy az együttműködés révén a fiatalok nagyobb számban térnek majd vissza a magaskultúrához, így Pécs ismét azzá a kulturális epicentrummá válhat, mint amelyet Janus Pannonius megálmodott. Mint mondta, „A tudomány, az oktatás elválaszthatatlanok a kultúrától, mindezek együttesen adják egy nemzet műveltségét, szellemi értéktőkéjét. Az egyetemvárosok hagyományosan önálló univerzumok, Pécs pedig ezek közül – talán szerénytelenség nélkül kijelenthetjük – kiragyog pezsgő, fiatalos, lendületes, kreatív intézményeivel.

A fiatal felnőttek számára olyan kulturális értékek és élmények felmutatására van szükség, amelyek felvehetik a versenyt a tiszavirág életű, ám kétes eredetű kulturális csábításokkal.”

Koczka Viktor, a PTE EHÖK elnöke elmondta, a Hallgatói Önkormányzat számára mindig kiemelt fontosságú volt, hogy a diákok minél szélesebb körű kulturális ismeretekre tehessenek szert. „A kultúra jegyében a múltban is számos ikonikus helyszínre szerveztünk kirándulásokat, múzeumlátogatásokat, moziesteket, ezért nagyon örülünk, hogy a korábbi, sokszor időszakos együttműködések most egy új, magasabb szintre emelkednek és egy mederbe terelődnek annak érdekében, hogy a magaskultúrát elérhetőbbé és vonzóbbá tegyük a hallgatók számára” – szögezte le Koczka Viktor.

„Az intézményünk 2025-ben lesz 130 éves” – kezdte köszöntőjét Lipics Zsolt, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója – „Pécsiként tudjuk, hogy a színházé az egyik legfantasztikusabb épület a városban, intézményként pedig mind fizikailag, mind szellemileg megkerülhetetlen.” Mint mondta, szeretné, ha a színház az előadások mellett a társadalmi találkozások színhelye is lenne, ahol a premierek alkalmával a pécsi polgárok és elöljáróságok számára evidens lenne a jelenlét. Annak érdekében, hogy az előadásokon még több egyetemi polgár vehessen részt, a jelenlegi 12 klasszikus bérlet mellett egy 13. PTE bérletet is szeretnének bevezetni,

mely 10% kedvezménnyel lenne kapható, valamint annak felmutatásával 20% kedvezményt lehetne kapni például az N. Szabó Sándor teremben, vagy a Kamaraszínházban színpadra állított darabokra. Ugyanakkor elmondta, „előre egyeztetett időpontban nagyon szívesen látjuk az egyetem hallgatóit, dolgozóit színházlátogatásokra, nyílt próbákra, erkélykoncertekre, találkozhatnak művészeinkkel, alkotóinkkal, a külföldi hallgatókra gondolva, egyeztetést követően, nagyon szívesen feliratozunk előadásokat.”

A Pécsi Tudományegyetem már évek óta szerződéses, jól működő kapcsolatban áll a Pannon Filharmonikusokkal, a megállapodás ezt is hivatott elmélyíteni, magasabb szintre emelni. Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója úgy fogalmazott:

az előadóművészet világa rendkívüli módon változik, benne azok a formák, melyekben a művészeti produkciók megjelennek, ezek újabb kommunikációs nyelvet, akár infrastrukturális környezetet kívánnak meg, ezek feltárása, megtalálása, a művészeti műhelyt körülvéve, egy nagyon komoly alkalmazott tudományterület, amely nem lehet kizárólag egy művészeti műhely menedzsmentjének a gondolatiságába bezárva. Ez egy olyan terület, ahol mód van arra, hogy az egyetem emberei és a művészetek menedzsmentje közösen gondolkozzon

– húzta alá Horváth Zsolt. A Pannon Filharmonikusok korlátlan számban, 20% kedvezménnyel várják az egyetemi polgárokat.

Személyesen nem tudott jelen lenni, de videóüzenetével csatlakozott a megszólalókhoz Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója. Ebben elmondta, „Fontos számunkra, hogy mind az egyetemisták, mind az egyetem dolgozói minél több koncertre látogathassanak el. Ennek az együttműködésnek köszönhetően több kedvezmény is a lehetőségükre áll majd.” A Filharmónia Magyarország három csomagot biztosít a Pécsi Tudományegyetem polgárai számára, az első a Helyvadász jegy, melynek vásárlási lehetősége 24 órával az adott koncert előtt nyílik meg az egyetemistáknak, a kedvezmény mértéke itt mindig az aktuális rendezvénytől függ majd. A szervezet 10 éves évfordulójára tekintettel 10% kedvezményt biztosítanak az egyetem polgárainak, emellett minden 10. jegyet ajándékba adnak.

Az utolsó, egyedi kedvezményt pedig magának az egyetemnek biztosítják csoportos jegyvásárlás esetén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában