Múltidéző

2018.07.14. 20:00

A könyvtár napjainkban is elvarázsolja az olvasót

Történelmet idéznek a könyvtárak is, nem csak a fellelhető kötetek révén, hanem a rengeteg program, műsor és a meghívott vendég miatt, akikkel az elmúlt harminc-negyven évben találkozhattak a lelkes olvasók.

H. Zs.

Már az is történelem, amikor főiskolásként lyukkártyát készítettünk a számítógépes program lefuttatásához, és egy terem kellett a technikának, otthon egy generáció játszott a Commodore 64 számítógépeken, az internetet hallomásból sem ismertük.

A könyvtárak tárt kapukkal, rengeteg izgalmas olvasnivalóval, és színes programokkal vártak minket. Itt volt alkalmunk találkozni kedvenc könyveink szerzőivel, Csorba Győzővel, Pákolitz Istvánnal, Janikovszky Évával, akik beavatták a hallgatóságot abba, miként születik egy könyv, mi kell egy-egy jó ötlethez, mi a kedvenc témájuk. De nem csak az írókra és költőkre tekintettünk várakozással, hanem azokra a művészekre is, akik tolmácsolták a remekbe szabott műveket, N. Szabó Sándor, Sólyom Katalin, vagy Gergely Róbert.

Mindig is többet jelentett a könyvtár egy kölcsönzési lehetőségnél, az olvasóban csendben zajlott az élet, szívesen elmagyarázták a könyvtárosok, mit merre keressünk, vagy ha nem volt ötletünk az olvasnivalóhoz, pillanatok alatt a kezünkbe nyomtak egy izgalmas kötetet, amit szinte helyben végigolvastunk.

Ma, a számítógépekkel és az internettel behálózott világban sokkal nehezebb dolguk van a könyvtáraknak, de a küldetésük továbbra is töretlen: értéket és tudást közvetítenek az olvasóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában