irodalom

2018.07.20. 12:23

A Zengőaljára érkezik az Arany János kiállítás

„Jártam a jelenben, éltem a jövőben” címmel rendezik meg a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítását a Pécsváradi Városi Könyvtárban, a megnyitót augusztus 1-jén, 17.00 órakor tartják.

H. Zs.

Budapest, 2018. február 20. Barabás Miklós 1856-ban festett Arany János portréja a budapesti Petõfi Irodalmi Múzeumban 2018. február 20-án. A múzeum szakemberei végeztek a nagyszalontai Csonkatoronyban mûködõ Arany János Emlékmúzeum Budapestre szállított kiállítási tárgyainak restaurálásával. A restaurált 25 tárgy között bútorok és személyes használati tárgyak találhatóak, valamint Barabás Miklós festménye Arany Jánosról. MTI Fotó: Mónus Márton

Fotó: Mónus Márton

Arany János a magyar kulturális közösségi tudat egyik sarkköve, alakját kivételes konszenzus övezi, a tisztesség, a mérték, a költői helytállás példaképe. Nem csupán a közoktatásnak része, de a közgondolkozásnak is, kultusza áthatja hétköznapjainkat.

A tárlat Arany János életét, pályáját, költészetét mutatja be fotók, dokumentumok, kéziratok és idézetek segítségével. A tablószerű kiállítás tíz nagy témát dolgoz fel, Arany János származását és családját, költői indulását, a nagykőrösi éveket, a forradalom időszakát, Petőfi barátságát, az Akadémia titkárát, folyóiratok szerkesztőjét, műfordításait és időskori költészetét. A tárlatot dr. Fenyvesi Jánosné, a II. Béla Középiskola tanára nyitja meg, közreműködik Fábián Evelin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában