Régi pompa

2018.04.21. 09:36

Elismerést kapott a püspökszentlászlói kastély megújítása

Az ICOMOS-díjjal a történeti épület kiemelkedő és példaadó módon megvalósított helyreállítását ismerték el.

bama.hu

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi civil szervezet részeként az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság célja, hogy országos és nemzetközi szinten előmozdítsa a műemlékek és történeti együttesek megőrzését, védelmét, felhasználását, értékeik érvényre juttatását. Emellett elősegíti a nemzetközileg elfogadott elvek és módszerek érvényesítését, valamint az azok továbbfejlesztésére és alkalmazására vonatkozó véleménycseréket.

A megvalósult műemlékvédelmi fejlesztések közül minden évben három kategóriában díjazzák a legkiemelkedőbb projekteket. Az ICOMOS-díjjal a bizottság azokat a műemlék-helyreállításokat tünteti ki, amelyeket kiemelkedőnek tart az épületek megújítása, átépítése, bővítése, az értékek megőrzése és felszínre hozása, természeti értékek mintaszerű helyreállítása miatt, de díjazza a környezetbe harmonikusan illeszkedő, annak történeti és természeti értékeit tiszteletben tartó új épületeket is. A díjat minden évben a műemléki világnapon, április 18-án adják át.

2018-ban a Püspökszentlászlói Püspöki Kastély, Látogatóközpont és Zarándokház megújítása nyerte el a bizottság elismerését. A szakértők kiemelték, hogy a gondos kutatáson és előkészítésen alapuló szakszerű megújítás mellett a kortárs kiegészítéseknek köszönhetően magas színvonalú és korszerű használati feltételeket teremtettek meg a felújítás során. A tulajdonos Pécsi Egyházmegyét is méltatta a bizottság, hiszen, mint mondták, a jó megrendelő kellő alázattal tervezi a munkát és figyelemmel van a műemlékvédelmi szempontokra is.

A felújítás egy Európai Uniós, a turisztikai vonzerő fejlesztését célzó pályázat révén valósult meg, amelyet a Pécsi Egyházmegye nyújtott be 2012-ben a kastély idegenforgalmi hasznosítására „Püspökszentlászlói Kastély – Turisztikai Látogatóközpont, Zarándokház és Mindszenty-emlékhely a Mecsekben” címmel. A pályázat 2015-ben zárult. Ekkor átadták a felújított kastélyt, amelynek része a zarándokház, turisztikai információs pont, valamint a kastély történetét feldolgozó kiállítás és egy Mindszenty-emlékkiállítás.

Az ICOMOS-díjjal járó oklevelet Szász Gábor egyházmegyei építész és Czeglédyné Levárdy Henriette műemléki felügyelő vette át a Szentendrén tartott ünnepségen. Az oklevéli kitüntetésen túl a püspökszentlászlói kastélyra hamarosan felkerül az elismerő díjjal járó bronzplakett is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában