arckép

2018.04.08. 17:33

Tillai Tímea éneket oktat, avagy az alma nem esik messze a fájától

Kodály özvegyének, Péczely Saroltának dombóvári díszpolgárrá avatására készült a Mecsek Kórus, természetesen Kodály-művekkel. Az est egyik szólistája Tillai Tímea volt.

Mészáros B. Endre

– Milyen volt Tillai Aurél Kossuth-díjas karnagy és zeneszerző leányának lenni?

– Talán mondanom sem kell, nálunk mindig minden a zenéről szólt. Már négyévesen zongorázni jártam, s énekeltem mindig, kisiskolásként, a középsuliban, a főiskolán és az egyetemen is.

– De nem a zongora, hanem az ének lett a befutó. Miért?

– Mert olyan tanáraim voltak, akiknek a személyisége sodort magával. Édesanyám, Merácz Ágnes volt az első kórusvezetőm, aztán Bukszár Márta is tanított, akinek az egyénisége mélyen hatott rám, az egyetemi képzésben pedig Váradi Mariann oktatott, szóval zenei kapcsolatba kerültem minden legendás pécsi énekessel.

– Kodály lesz most műsoron.

– Függetlenül ettől az ünnepi kóruseseménytől, rengeteg Kodály-dalt elénekeltem már. Otthon a szüleim is folyton Kodály-lemezeket hallgattak, az édesapám pedig jó barátságban volt híres zeneszerzőnkkel.

– Jól tudom, hogy azért most volt más apropó is?

– Pécely Saroltát, Kodály Zoltán özvegyét Dombóváron díszpolgárrá avatták, ennek a ceremóniának voltunk a felkért előadói a dombóvári Kapos Kórussal, és a Missa brevist adtuk elő. Én szoprán szólót énekeltem, a karnagyunk, Balatoni Sándor, orgonán játszott, a két kórust a dombóvári Markovics Gábor vezényelte. Ennek a koncertnek a főpróbáját tartottuk csütörtökön 19 órakor a Pius-templomban.

– Mi volt az a plusz, amit Bukszár Mártától kapott?

– Hogy megtanított szinte az összes zenei műfaj szeretetére, továbbá ő tett igazi zenepedagógussá.

– Igaz, hogy a magánéneken túl kórusban is magasra jutott?

– Énekeltem a Magyar Rádió kórusában és a Nemzeti Énekkarban is. Hozzátenném, megmaradt az intenzív zenei kapcsolat édesapámmal is a Pécsi Kamarakórus tagjaként.

– Miért a múlt idő?

– Mert fél éve elindítottam egy énekstúdiót és a rengeteg elkötelezettségem miatt inkább már csak szólista szerepeket vállalok.

– Miről szól egy énekstúdió?

– Mindenféle énekstílusról, a poptól az operáig, tehetségkutatóktól a felvételi vizsgára készítésig.

– Mi csinál, amikor nem énekel?

– Akkor musicaleket, operákat hallgatok, s dalokat válogatok a tanítványaimnak.

Ének tanári, művészi szinten

Tillai Tímea 1977-ben született Pécsett. A Testvérvárosok Terei Általános Iskolába járt énektagozatra, a Művészeti Szakközépiskolába pedig magánénekszakra. Elvégezte a pécsi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát, Budapesten énekelt a Rádió Kórusban és a Nemzeti Énekkarban három éven át, és éneket tanított. Visszatérve Pécsre 11 évig a Művészeti Szakközépiskola tanára volt, közben elvégezte az egyetemen a magán­ének mesterszakot is. Most a Kontrasztok Művészeti Iskolában tanít, és saját énekstúdiót vezet. Férje, dr. Pálfi Tamás, fia Hanyecz Gergely, 15 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában