labdarúgás

2018.06.28. 13:26

Vége a dalnak: mindenki távozhat a PMFC-től

Ma délelőtt tizenegy órára összehívták a PMFC labdarúgócsapatát, hogy a klubot működtető PSN Zrt. vezérigazgatója, Vári Attila felvázolja, hogyan tovább.

K. Mayer András

Napok óta a csütörtök délelőtt 11 órát várták a PMFC játékosai és a szakmai stáb tagjai. A csapatot működtető PSN Zrt. vezérigazgatója, Vári Attila ugyanis ekkorra ígért tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a folytatás, hogyan tovább.

Nem sokkal negyed tizenkettő után már jöttek a kósza hírek a piros-feketéktől. Nem jók, csupa rossz. Ahogy az egyik játékos lapunknak fogalmazott, a legrosszabbat hallották, illetve majdnem a legrosszabbat: bejelentették, hogy nincs pénz és mindenki mehet világgá. Ennél csak az lehetett volna rosszabb, ha egy az egyben visszaléptetnek bennünket, és nem indul sehol a PMFC.

Természetesen a bejelentés után nem sokkal hívtuk Vári Attilát, ám nem tudtuk elérni, a visszahívás helyett pedig délután négy óra körül egy közlemény érkezett a PSN Zrt.-től. Ebben többek között az áll, hogy „(…)Mivel azonban a profi ligába, az NB II-be most sem sikerült a feljutás, a tulajdonosi szerkezetváltásról szóló tárgyalások is megakadtak. A csapathoz hasonlóan a támogatók többsége is a másodosztályra számított, az NB III-ban csak kevesen tartottak ki a PMFC mellett. A labdarúgók amatőr szerződése június 30-án mind lejár. Jelen helyzetben Pécs városa és a PSN Zrt. ennek ellenére is azon dolgozik, hogy ha az előző idénybelinél sokkal szerényebb anyagi körülmények között is, de az augusztus 4-én kezdődő bajnokságra minden készen álljon a PMFC labdarúgócsapatánál az NB III-as bajnoki rajthoz.”

Miután a bajnoki rajtig mindössze öt hét van vissza, tömören kifejtve így áll a helyzet a PMFC-nél: nincs se pénz, se csapat, se semmi. Ilyen körülmények között gyakorlatilag az NB III.-ba is kár belevágni, a felkészülést jövő hétfőn el kellene kezdeni. Nem túlzás, ha így mégis elindul a PMFC, a bentmaradásért kell küzdenie – láttuk, hogy az ennél azért sokkal jobb helyzetben lévő Kozármislenynek mennyire nehéz volt megkapaszkodnia… Ez azért nem az utcák-terek bajnoksága.

A korábbi csapatkapitány, a PMFC játékosa, Koller Krisztián lapunk érdeklődésére elmondta, nem erre számítottak: „Kétségbe vagyunk esve, és tehetetlennek érezzük magunkat. Olyan a PMFC, mint egy kegyvesztett gyerek… Nagyon rossz ismét ezzel a bizonytalansággal szembesülni. Az utóbbi három évben egy megyei csapatból felépítettek egy NB II.-es szintű együttest, erre most azzal szembesülünk, hogy minden megint összedől. Nem tudok megfelelő jelzőt találni…”

A csütörtök délelőtti találkozón Vári Attila egyébként hozzátette, hogy két–három héten belül várhatóan tudni fogja, mennyiből gazdálkodhat a csapat, s ennek megfelelően alakíthatják ki a játékoskeretet. Jó kérdés: ki akar majd akkor a PMFC-ben futballozni? Találnak-e egyáltalán épkézláb futballistákat? Egyáltalán: lesz-e két-három hét múlva PMFC?

A PSN Zrt. sajtóközleménye a PMFC labdarúgócsapatának jövőjéről

„Ahogy mindenki számára ismert, az NB I-ből kizárt PMFC labdarúgócsapatot főként az értékes utánpótlásbázis megmentése érdekében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015 nyarán megvásárolta, majd az üzemeltetést ideiglenesnek szántan a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-re bízta. Azóta három bajnoki idényen van túl az együttes; a felnőttcsapat egyből feljutott az NB III-ba, de onnan a továbblépés az NB II-be már másodszorra sem sikerült. Az utánpótlás azonban megerősödött, az MLSZ rendszerében elnyerte az akadémiai és a regionális utánpótlás-központi minősítést is.

2017. szeptember 7-én közgyűlési határozat (237./2017. (IX. 7.) mondta ki, hogy „az önkormányzat a PMFC labdarúgócsapat finanszírozását megszünteti…”, így külső támogatók segítségével kellett megoldani a csapat működését az elmúlt idényben. Mivel azonban a profi ligába, az NB II-be most sem sikerült a feljutás, a tulajdonosi szerkezetváltásról szóló tárgyalások is megakadtak. A csapathoz hasonlóan a támogatók többsége is a másodosztályra számított, az NB III-ban csak kevesen tartottak ki a PMFC mellett.

A labdarúgók amatőr szerződése június 30-án mind lejár. Jelen helyzetben Pécs városa és a PSN Zrt. ennek ellenére is azon dolgozik, hogy ha az előző idénybelinél sokkal szerényebb anyagi körülmények között is, de az augusztus 4-én kezdődő bajnokságra minden készen álljon a PMFC labdarúgócsapatánál az NB III-as bajnoki rajthoz. A PSN Zrt. és a város célja hosszú távon továbbra is az NB I-es szereplés lenne. ”

Címkék#Pécs#pmfc
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában