egykoron

2018.10.12. 10:30

Botrány lett belőle: bajai mezt öltöttek magukra a mohácsiak

Az 1901-es esztendőt a Magyar Labdarúgók Szövetsége megalakításának éveként ismeri a sporttörténelem. A máig legnépszerűbb sportág már abban az évben tűzbe hozta a város közönségét: futballcsapat szerveződött, a pályát pedig az akkori vásártéren (a mai mozi mögötti részen) jelölték ki. Így fociztak anno Mohácson.

Forrás: Mohácsi Újság.hu

Mohácson 1901. május 19-én rendezték az első labdarúgó-mérkőzést gondos szervezést megelőzően. Az utat már előző napon elzárták a közlekedéstől, a rend fenntartására hat rendőrt vezényeltek ki. A rangos rivális, a Pécsi AC 27 fővel érkezett a délután öt órakor kezdődő mérkőzésre, melyre mindössze 50 fillér volt a belépődíj.

Az MTE Ullerich góljával 1-0-ra meg is nyerte első meccsét. Az augusztus 11-i visszavágón Pécsett azonban a hazaiak nyertek 3-2-re.

Nehéz idők jártak a század elején a focira

A helyi labdarúgás első éveiben nehéz idők jártak az MTE-re. 1909-ben felszólítást kapott az egyesület, hogy lépjen be az MLSZ-be és indítson futballcsapatot a vidéki bajnokságban, ám ezt nem tette lehetővé a még mindig borzasztó állapotban lévő vásártéri pálya.

1911-ben viszont megcsillant a remény, miután két lelkes sportvezető, Schmidt Károly gyógyszerész – aki nem mellesleg már 1901-ben az első csapatban játszott – és Bánovits (Bánfay) József tisztviselő jóvoltából ismét az érdeklődés középpontjába került a futball a városban.

Sorra érkeztek Mohácsra a pécsi csapatok is

Az augusztusban rendezett PTE-MTE összecsapást a mohácsiak nyerték 1-0-ra, a győzelmet azonban kissé beárnyékolta, hogy játékvezetőként Schmidt Károly irányított, s a mohácsi bíró ítéletei finoman szólva megalapozatlanak voltak.

Az ezt követő években azonban a labdarúgás soha nem látott iramban fejlődött. Sorra érkeztek Mohácsra a pécsi csapatok, s már az MTE is két legénységet tudott pályára küldeni. Sőt, a labdarúgók más csapatoknál is megfordulhattak: 1913 őszén óriási botrány kerekedett abból, hogy a BSK és a Szabadkai SE összecsapásán a bajaiak színében hét MTE-játékos is szerepelt.

Ezt a kínos ügyet később kénytelen volt kivizsgálni az MTE vezetősége, ami azt jelenthette, hogy futballistái a legnagyobb titokban húztak idegen mezt magukra.

Az első világháborút követő években a labdarúgás is holtidejét élte, ahogy maga a sportélet is. Sokáig nem is állt talpra az MTE futballcsapata, nem igazán születtek diadalmas mohácsi sikerek. Ennek hátterében az is állhatott, hogy az egyesület a háború után ismét anyagi gondokkal küzdött, s a vezetés sem állt stabil lábakon.

Sereghajtóként végeztek a tabellán

Az 1932–33-as idényben a mohácsi futballcsapat a pécsi I. osztályban indult, de csak a tabella legutolsó helyén végzett.

Csak 1938-ban villogtak újra, amikor az MTE fél évszázados fennállásának évében a korábbi évek legjobbját produkálva, a bajnokság hatodik helyezettjeként végeztek. Egy évvel később még jobban szerepeltek, ötödikek lettek a bajnokságban.

Az újabb világháború azonban megtörte a csapat lendületét: ugyan 1943-ban az MTE egyetlen szakágaként a labdarúgás még szerepelt, de az edzések rendre elmaradoztak. 1944 tavaszán még megkezdték a mérkőzéseket a baranyai I. osztályban, de a fokozódó háborús nehézségek közepette ez a sportág is a többi sorsára jutott, csődbe ment.

Ezek is érdekelhetik