Négy generáció

2019.02.20. 13:58

Imádnak sakkozni a Lantos-család tagjai

Különleges család a Lantos-família: a négy férfi tagja mind igazolt sakkversenyző.

Horváth L.

Mindannyian Pécsváradon élnek, így a vasárnapi közös ebédeken érthetően rendre szóba kerül a sportág baranyai helyzete.

A pécsváradi sakkszakosztály 1980-ban alakult meg, a csapat egyik alapító tagja Lantos István volt. Idős kora miatt bajnokit már nem játszik, de még mindig szeret sakkozni. A kis Balázs még túl fiatal a csapatbajnokságra, azonban néhány éven belül biztos, hogy a csb-ben fog kikötni.

– Szinte mindenhol kevés a helyi sakkozó, ez alól sokáig Pécsvárad volt az üdítő kivétel – mondja Lantos Levente, aki 1984-ben Pécsváradon lett igazolt játékos, korábban szerepelt dombóvári és szentlőrinci színekben is, most a pécsváradi csapat mellett a komlóiakat is erősíti, rendszeresen asztalhoz ül az országos csapatbajnokságon, az NB II.-es együttesben kap helyet. – Emlékszem még a fénykorra, amikor Pécsváradon egymáshoz közeli utcákban laktunk, papucsban járt át egyik a másikhoz játszani. Városunkban nem cél a magasabb osztály, elég nekünk a megyei I., inkább a sportág népszerűsítésére törekszünk. A szülők lelkesen hozzák a gyermekeiket, akikből nem akarunk nagymestereket, világbajnokokat nevelni, hanem inkább olyanokká szeretnénk formálni őket, akik kombinatív és stratégiai gondolkodását segíti a sakk.

Ribli Zoltán, az egykori világbajnokjelölt elkezdett edzősködni Pécsváradon, jelenleg öt-hat ifjúval foglalkozik, a létszámból is kiderül, hogy nehéz toborozni gyermekeket. Főleg lányokat, a pécsváradiaknak néhány esztendeje még négy hölgysakkozójuk volt, most már csupán ketten vannak.

– A saját versenyzői pályafutásomat illetően van némi hiányérzetem, régen azonban nem volt még meg a technikai és edzői háttér, mint most – jegyzi meg Lantos Levente. – Annak idején autodidakta módon tanultunk meg sakkozni, mégis nagyon megszerettük. És ez a szerelem nálam még mindig tart.

– Olyan, hogy egy családon belül három generáció is igazolt sakkversenyző, Lantosékon kívül nincs Baranyában, talán korábban sem volt.

Az inkább megszokott, hogy apa és fia vagy apa és lánya tagja valamelyik szakosztálynak – mondta Bóta András, a Baranya Megyei Sakk Szövetség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában