Labdarúgás

2019.07.19. 17:27

Gyerekhiány miatt nem juthattak fel

Az alacsonyabb osztályokban, a megyebajnokságban is vannak kötelezettségei a kluboknak az utánpótlás-nevelés terén, a versenykiírásnak megfelelően kell indítaniuk korosztályos csapatokat. Van, amikor ennek a felnőtt gárda issza meg a levét – ez történt a megye II-es bajnok Véménddel is.

K. Mayer András

Óriási volt az öröm Véménden, amikor a csapat nemrég megnyerte a megyei II. osztályú bajnokságot. A mintegy 1300 fős baranyai településen a falu apraja-nagyja kint volt az utcákon, amikor az aranylábúakat körbetraktoroztatták, látszott, hogy itt nagyon szeretik a futballt. Biztosan kíváncsiak lettek volna a helyiek arra, hogy Bíró Ferenc együttese miként állja meg a helyét egy osztállyal feljebb, a megye I-ben, ám erre nem kerülhet sor: miután nincs, és nem is tudnak indítani U16-os csapatot, maradniuk kell a második vonalban.

– Aki bajnokságot nyer, nyilván azért teszi, hogy magasabb osztályban futballozhasson – mondta lapunknak aratás közben Márton István, a Véménd KSE elnöke és játékosa. – Szerettünk volna indulni a megyei I. osztályban, de nem tudunk kiállítani egy U16-os csapatot: mint mindenhol, itt is gyerekhiány van. Ez egy kis falu Baranyában, nem vagyunk könnyű helyzetben.

Főleg azért nem, mert a környező települések sem tudnak besegíteni, onnan sem lehet gyerekeket „importálni”, ugyanis mindenhol van focicsapat: Palotabozsokon, Himesházán, Sombereken. A problémával tisztában vannak az MLSZ Baranya megyei Igazgatóságán is, ám nem kivételezhettek a véméndiekkel.

– Már a télen jeleztük a véméndieknek, hogy mivel kell számolniuk. Megértjük a problémájukat, de nekünk nem ezt, hanem a megye labdarúgását egészben kell figyelnünk – fogalmazott ifjabb Bogyay Zoltán, az MLSZ BMI igazgatója. – Az előttünk álló szezonnal kapcsolatban az MLSZ központilag úgy döntött, hogy a megye I.-ben csak U19 kell, az U16 nem kötelező, de ettől a megyék eltérhetnek. A Bozsik régiós vezetőkkel és más szakemberekkel átbeszéltük a helyzetet, s úgy határoztunk, hogy továbbra is kötelező marad nálunk az U16-os csapat indítása. Elsősorban azért, mert a Bozsik-programnak köszönhetően egyre több gyerek futballozik, megnőtt a létszám az U14-es és az U15-ös bajnokságokban is. Úgy gondoljuk, ha nem marad kötelező az U16-os csapatok indítása, egyre kevesebb klub vállalja majd az ezzel járó fáradtságot és költségeket, akkor pedig néhány év múlva hol fognak majd játszani a fiatalok?!

A megye I-ben U19 és U16 is kell

A megyei I. osztályban szereplő sportszervezet köteles U19-es és U16-os csapatot indítani, valamint az OTP-Bozsik Egyesületi Programban csapatokat szerepeltetni (U13, U11, U9, U7).

A megyei II. osztályban szereplő sportszervezet egy szabadon választott korosztályos nagypályás-, vagy csökkentett pályás csapatot köteles szerepeltetni az MLSZ BMI által kiírt alábbi bajnokságok egyikében: megyei II. o. U19 nagypályás bajnokság, vagy megyei I. o. U16 nagypályás bajnokság, illetve U15 és U14 csökkentett pályaméretű bajnokság. Az OTP- Bozsik Programban fiú csapatok versenyeztetése ajánlott.

A megyei III. osztályban szereplő sportszervezetnek nincsenek utánpótlás szerepeltetési kötelezettségei, ugyanakkor korosztályos csapat/csapatok indítása ajánlott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában