Kosárlabda

2020.06.16. 11:10

Készen áll az új kihívásra Iványi

Játékosként mindent megnyert a hazai porondon, a pécsi és a magyar kosárlabdázás egyik ikonikus alakjává nőtte ki magát, s 2014-es visszavonulása óta edzői karrierje is egyre feljebb ível. Iványi Dalma életében egy új fejezet kezdődik, a következő szezont már az élvonalbeli Győr női csapatának vezetőedzőjeként kezdi meg.

Szabó Dániel

Laufer László

Fotó: Laufer László

– Gondolom, kinevezése óta állandóan csörög a telefonja. Számolta esetleg, hány újságíró kereste az elmúlt hetekben?

– Valóban sokan kerestek, de nem számoltam. Volt egy nagy dömping az elején, de mostanra egy kicsit elcsendesedett a dolog – mondta el lapunknak Iványi Dalma, a Győr NB I.-es női csapatának nemrégiben kinevezett vezetőedzője, a PVSK klubikonja, 10-szeres magyar bajnok kosárlabdázó, aki az elmúlt időszakban a PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatójaként és utánpótlásedzőjeként dolgozott, valamint Székely Norbert szövetségi kapitány munkáját is segítette a női felnőtt válogatottnál.

– A PVSK U11-es lánycsapatának játékosai egy-egy szál virággal búcsúztak el öntől. Érzelmes pillanatok lehettek ezek.

– Nagyon! Nem számítottam rá. Azért sem, mert június végéig még aktívan dolgozom a PVSK-nál. Mondtam is a lányoknak, hogy ilyen könnyen azért nem szabadulnak meg tőlem. De nagyon-nagyon jólesett. A döntésemnek az érzelmi része volt a legnehezebb. Nekem sokat számít, hogy jó helyen vagyok, jó emberekkel dolgozom, látom azt, hogy van értelme a munkámnak, s ez, a PVSK-nál egyértelműen így volt. Bármilyen korosztállyal is dolgoztam az elmúlt években, imádtam csinálni. És a gyerekek is nagyon hálásak. Látszik, hogy mennyire szeretik a játékot, az edzéseket, s ilyen pici korban ez mindennél fontosabb.

– Kívülről az látszik, hogy valósággal rajonganak önért a gyerekek.

– Én nem csak kosárlabdázóként nézek rájuk, hanem emberként is. Talán érzik rajtam, hogy én ezt szívvel-lélekkel csinálom. De ez akkor is így van, ha felnőttekkel kell dolgoznom. Amellett, hogy ez a munkám és a profi játékosoknak is az a munkájuk, hogy jól teljesítsenek, a kosárlabda alapvetően egy játék, aminek csak akkor van értelme, ha örömödet leled benne. A gyerekeknek is mindig azt mondom, hogy ha már játszunk, azt csináljuk száz százalékkal, és akkor abból jó dolgok fognak kisülni.

– Korábban azt nyilatkozta, hogy elmúlt években is keresték a felnőtt élvonalból, de még nem állt készen a feladatra. Miért pont most hozta meg ezt a döntést?

– Ez egy hosszú folyamat volt. Megérett bennem, hogy most már szeretném magam kipróbálni ebben a szerepkörben. Az elmúlt években több korosztályban is tapasztalatot gyűjtöttem, és a női válogatott másodedzőjeként a felnőttek világába is „belekóstolhattam”. A Győr megkeresett, s emberileg és szakmailag is úgy éreztem, hogy ezt a lehetőséget meg kell ragadnom.

– A válogatottnál végzett munkájára milyen visszajelzések érkeztek?

– Többen is megerősítettek abban, hogy jó az, amit csinálok. A válogatottnál az a kapocs vagyok a játékosok és az edzők között, aki még játékosfejjel is gondolkodik.

– A pécsi tehetségek profitálhatnak abból, hogy Iványi Dalma a Győr vezetőedzője?

– Mindenféleképpen. Győrben elsősorban a helyi fiatalokat szeretnénk beépíteni a csapatba, de természetesen ez nem zárja ki, hogy további magyar játékosokat ne vennénk számításba. Nem szakadok el teljesen Pécstől, így jó esély van arra, hogy sok pécsi tehetség lesz, akire szemet vetek.

– Nem tart attól, hogy a megfiatalított győri kerettel várakozáson alul szerepelnek majd a következő szezonban?

– Egyáltalán nem. Az nagyon fontos, hogy reálisan fogalmazzuk meg a célokat, és Győrben most az a feladatunk, hogy lépésről lépésre fejlődjünk. Ha türelmesek leszünk és keményen dolgozunk, akkor jönnek majd az eredmények is.

– Nem bánja, hogy nem Pécsen lett vezetőedző?

– Korábban kerestek Pécsről is, de akkor még nem voltam készen arra, hogy felnőttekkel foglalkozzak. Én bízom benne, hogy egyszer majd Pécsen is leszek edző, de most nagyon jó lépésnek tartom, hogy Győrben vállaltam munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában