Gyorskorcsolya

2020.07.24. 11:08

Jól érzi magát a juniorok között Burján Csaba

Ezen a héten kikapcsolódhatott Burján Csaba, az olimpiai keret edzéseitől eltiltott pjongcsangi bajnok, aki most a junior-válogatottal edz, és nagyon jól érzi magát.

Kvanduk Bence

20190417 Budapest Gyorskorcsolya 2019 Burján Csaba gyorskorcsolyázó Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi

Bizonyítani akarja mindenkinek Burján Csaba, a PSN Zrt. olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázója, hogy a válogatott kerettől külön dolgozva is tud fejlődni, meg fogja érdemelni, ha ott lehet az olimpián.

– Most éppen pihenőhetünk van, de abszolút jó formában érzem magam. Volt egy hétkörös tesztünk, amin ugyanazt az időt hoztam, amit tavaly a szeptemberi felmérésen. Jó irányba haladunk – kezdte kérdésünkre a pécsi születésű olimpiai- és Európa-bajnok. – Egyelőre a tervek szerint haladunk. Majd októberben, vagy az első versenyen láthatjuk igazán, hogy is sikerült a nyár, de eddig jónak tűnik.

Természetesen a sportolóknak épp olyan fontos a feltöltődés is, mint a kemény edzés, de hiába a szabad hét, Burján most is szinten tart.

– Voltam Pécsen is pár napot, de azt követően visszajöttem Pestre, mert több barátom is itt van. Haza a család miatt járok. Valamennyit azért biciklizgetek, és kondizok a pihenőhéten is, de abszolút laza felfogásban. Inkább barátokkal vagyok, strandolunk, amikor nem borús az idő. Ha menne valami jó film, akkor moziba is szívesen mennénk. Hosszabb nyaralást nem terveztem idén – árulta el, hozzátéve, természetesen az olimpiai keret tagjaival is tartja a kapcsolatot. Most nekik is könnyedebb hetük van, így van erejük eljárni szórakozni. – Sok minden most nincs a tarsoly­ban. Néha elmegyünk biciklivel túrázni, vagy csak eszünk valamit a városban. Ha valakinek van valamilyen ötlete, bowling vagy darts, akkor szívesen csatlakozunk.

Nevetve hozzáfűzte, már megtanulták kezelni a versengést, nem mennek vérre a játékok során, de például edzőtáborban egy pingpong­asztal néhány emberből ki tudja hozni az „állatot”.

Korábbi tervei között szerepelt, hogy külföldön folytatná az edzéseket, de a koronavírus-járvány, illetve a juniorokkal végzett edzések gyökeresen megváltoztatták álláspontját.

– Egyelőre az a gond, túl nehéz lenne a vírus miatt külföldre menni edzeni. A csapatok is másként viszonyulnak a kérdéshez. Mivel a juniorokkal ilyen jól sikerült a nyár első fele, és olyan edzők vannak itt, akiket jól ismerek, Lakatos Tomi és Knoch Viktor, nem is mennék már el. Megnézem, mi sül ki ebből – jelentette ki. – Annyi, hogy ez a csapat jégen még nem annyira erős. Persze itt is vannak erős fiatalok, de nálam erősebb nincs. Ez hosszabb távon probléma lehet, viszont egyelőre jól megoldjuk a helyzetet. Én is tudom segíteni őket, és ők is engem. Szárazon, sprint és kondiedzéseken pedig teljesen felveszik velem a versenyt. Szerintem motiváló számukra is, hogy megpróbálhatnak legyőzni. Igyekszem mindenben a legjobb lenni, de nem mindig sikerül. Ez jól működik, ezért nem akarok elmenni külföldre valamilyen bizonytalan dologra, ahol nem tudom mi hogyan működik. Itt jól el lehet beszélgetni az edzőkkel, kicsit jobban tudom alakítani a programomat. Külföldön semmi beleszólásom nem lenne akkor se, ha nem tetszene, amit csinálunk.

Nem aggódik

Az ötkarikás játékokhoz közeledve Burján Csaba is egyre jobban fókuszál a tréningekre, a strandolást is hétvégékre szorítja edzés heteken, viszont nem segíti a sportolókat, hogy egyelőre nem tudni hogyan alakul a versenyszezon. – Nagyon hosszú távon ott lebeg a szemünk előtt az olimpia, azért edzünk, azért csinálunk sorban egymás után nehéz heteket, hogy arra fejlődjünk. Más jelenleg nincs. Az motivál amíg nem a válogatottnál edzem, hogy megmutassam, így külön is jobb tudok lenni, hogy a szezonra, vagy az első versenyre, amikor visszakerülhetek a csapatba, rögtön bizonyíthassam, miért is vagyok ott – jelentette ki. Természetesen a verseny a legjobb erőfelmérő, így Burján is abban bízik, hogy lesz versenyidény. Viszont nem aggódik, mert sportágukban nem érzi lehetetlennek, hogy kisebb időintervallum alatt letudják a 4-6 világkupát és az Eb-t, vb-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában