elismerés

2020.08.10. 11:55

Petrov Anatolij nevét vette fel a pécsi uszoda

Felvette dr. Petrov Anatolij nevét a az Apáczai Csere János Nevelési Központ uszodája. A névadó ünnepséget nem véletlenül tartották augusztus 10-én, hiszen Tolja bácsi éppen most ünnepelte 80. születésnapját.

K. B.

Fotó: Laufer László

Elismerte Pécs városa dr. Petrov Anatolij több évtizedes kiváló munkáját és megkérdőjelezhetetlen szakmai tudást, amikor a Nevelési Központ uszodája felvette a számos olimpiai és paralimpiai bajnokot kinevelő edző nevét. Az eseményen természetesen a mester ismert tanítványai is megjelentek családja mellett.

 

Az ünnepségen Péterffy Attila, a város polgármestere méltatta a mestert, kiemelve, több ezer gyermeket tanított úszni, és többekből ismert versenyzőt nevelt. Hozzátéve, Tolja bácsi munkáját az elmúlt húsz évben számos állami kitüntetéssel ismerték el, és ezen a napon Pécs városán volt a sor, hogy ezt megtegye.

A város vezető után Petrov Iván, utánpótlás szövetségi kapitány méltatta édesapja munkásságát.

– Hamarosan már senki nem marad, aki ebben részt vesz. Ha azt mondjuk, egy emberöltő nem olyan nagy dolog az emberiség történelmében, az mindjárt itt van. Mi marad meg ebből az egészből? Marad egy név: Petrov Anatolij. De mit fog ez jelenteni az utókornak. Számomra mindenképpen azt, hogy amikor ő megszületett 1940-ben, akkor még egészen más problémákkal küzdöttek az emberek, mint ma. Ez egyfajta körülmény volt, de nem hivatkoztak az emberek arra, hogy ezért nem sikerült mert, éltek a mának. Szó szerint egyik napról a másikra – mondta, kitérve édesapja első pécsi éveire. – Változtak az idők, változtak a körülmények, megépült az uszoda, és ebből a pici lakótelepi medencéből a világ minden pontjára eljutottak emberek. Én azt szeretném, ha bárki erre az uszodára ránéz, az jusson eszébe, hogy milyen körülmények között kellett embernek helytállni, és mindig tudott hozzá alkalmazkodni. A legfontosabb körülmény te magad vagy, azon bármikor tudsz változtatni!

Végül Sydney és Athén paralimpiai bajnoka, Pásztory Dóra is megható szavakkal, és közös múltjuk felelevenítésével köszöntötte a mestert.

Természetesen az ünnepségen Jakabos Zsuzsanna Európa-bajnok úszó is részt vett.

– Büszke vagyok arra, hogy én is itt tanultam meg úszni. Nagyon jó alapokat kaptam ebben az uszodában, nyilván Tolja bácsi keze munkája által. Pont azon szoktam gondolkodni, hogy mi hány ezer kilométert leúsztunk együtt, és nem nagyon volt konfliktusunk, mert ha valami, akár hihetetlennek tűnő feladatot bemondott, akkor sem volt bizonytalanság bennem. Valószínűleg azért, mert az iránta érzett szeretetem is segített – nyilatkozta már lapunknak az ünnepség után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában