múltidéző

2020.12.04. 18:04

Húsz évvel ezelőtt bravúros győzelmet aratott a női kosárválogatott Pécsett

Húsz évvel ezelőtt kosárlázban égett Pécs – s ezúttal a láz nem az imádott helyi női csapatnak szólt, hanem a válogatottnak, amely a Lauberben fogadta az oroszokat. A közös pont az edző, Rátgéber László volt.

Fülöp Zoltán

Valójában egyszerű volt a képlet: hazai pályán le kell győzni az oroszokat, és kinn vagyunk az Európa-bajnokságon. Nem kellett nagy megfejtésekben gondolkodni tehát, már hogy papíron – merthogy az az orosz csapat akkoriban is bitang erős volt. Klasszisok sorát vonultatta fel, ráadásul az első meccsen, Oroszországban szépen haza is vágta a mieinket. Szóval nem nekünk állt a zászló, finoman szólva sem – de mi mégis bizakodtunk. Mert Pécsett volt a meccs, s mert a kispadon Rátgéber László ült.

Ezen sorok írója akkoriban az egyetemi lapnál dolgozott, s egészen jó ötletnek tűnt csinálni oda egy kétoldalas, nagy interjút a mesteredzővel. Úgyhogy meg is kerestem – ő azt mondta, hogy jöjjek ki a nagy meccs előtti utolsó edzésre, nézzem meg, aztán utána gyorsan megcsináljuk, sima lesz. Így is indult, megnéztem az edzést, kifejezetten izgalmas volt egyébként, aztán mentem az öltözőbe, s nekiálltunk.

Vagyis... Én nekiálltam volna, benyomtam a felvétel gombot a diktafonon, feltettem az első kérdést, úgy félig: „Elsőként arra lennék kíváncsi, hogy milyen érzések vannak benned most, hogy szövetségi kapitányként ülsz majd...”, eddig jutottam, amikor Rátgéber László belekezdett. Beszélt Jugoszláviáról, Clash-lemezekről, pécsiségről, magyarságról, a női válogatottról, a pécsi csapatról, bajnoki címekről, mindenről. Egyszer még belekérdeztem, vagyis csak szerettem volna, a mondat feléig sem jutottam, ő visszavette a szót, és mondta, mondta. Negyvenöt perc után lejárt a kazetta, kikapcsolt a diktafon, ő felpattant, elköszönt, kezet nyújtott, és már ment is. És mi lesz holnap, kiabáltam utána a folyosón. Mi lenne, nyerünk, mi mindig nyerünk, válaszolta a tréner.

És tényleg nyertek. Számomra mindig nyertek.

Magyarország – Oroszország 77-74

(20-13, 22-28, 21-14, 14-19)

Legjobb dobók: Károlyi 18/12, Iványi 12/3, Béres 12, Seres 10/3, illetve Korszkije 18/3, Sztyepanova 13, Psikova 13.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában